Astfel, rubla s-a depreciat cu pana la 0,5%, la 40,5077 unitati fata de un cos de valute importante, fiind ulterior cotata la 40,4655 unitati, cel mai redus nivel atins dupa februarie 2009.

Banca centrala va onora toate cererile de valuta peste nivelul de 40,50 unitati, fata de un cos de valute, a afirmat Vladimir Osakovski, analist la Bank of America in Londra.

Reprezentantii bancii centrale nu au fost disponibili pentru comentarii.

"Au existat unii sceptici care au decis sa testeze angajamentul bancii centrale. Dar se pare ca nu au reusit", a declarat Vladimir Miklasevski, analist la Danske Bank.

Rubla s-a depreciat luni cu 0,5% fata de dolar, la 34,6990 unitati, si cu 0,2% fata de euro, la 47,4840 unitati, potrivit Mediafax.

Companiile rusesti platesc luni o taxa pe extractia de minerale, iar marti impozitul pe profit, ceea ce va extrage din piata lichiditati de pana la 350 de miliarde de ruble (10 miliarde de dolari), a aratat Osakovski.

Rubla si alte monede emergente suporta efectul reducerii de catre Rezerva Federala (Fed) americana a achizitiilor lunare de obligatiuni, concretizat prin retrageri de fonduri de catre investitori.

Un alt motiv al evolutiei negative a rublei este incetinirea cresterii economice a Rusiei, precum si politica bancii centrale de a retrage progresiv masurile de control al cursului, acesta urmand sa fie complet liberalizat din 2015.

"Nu rubla se depreciaza, ci dolarul si euro se intaresc fata de toate monedele emergente", a subliniat luni presedintele bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabioullina, citata de Itar-Tass, relateaza AFP.

Ea a adaugat ca Statele Unite au in prezent o crestere economica stabila, iar ceea ce se intampla este o noua repartizare a capitalului si o retragere a acestuia de pe pietele emergente.

Intre cele mai afectate monede, alaturi de rubla, sunt randul sud-african, lira turceasca si peso-ul argentinian.