Roubini a postat un mesaj pe contul sau de Twitter in care a notat: „Tocmai am fost intervievat de CNBC. Banca Centrala Europeana trebuie sa-si indrepte in aceasta saptamana cea mai mare greseala pe care a facut-o vreodata, atunci cand a continuat sa majoreze rata de dobanda monetara, avand in vedere criza datoriilor din zona euro”.

Ceea ce este uimitor este ca la inceputul lui 2011 toata lumea vorbea despre posibilitatea ca dobanda de politica monetara sa se transforme intr-un dezastru (in parte s-ar fi datorat gafelor din 2008). Jean-Claude Trichet gasea pretul petrolului ridicat si un sistem bancar extrem de slabit, dar hotarase sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a lupta cu inflatia.

Din tabelul de mai jos reiese cum se prezenta situatia in ianuarie 2008, cum se prezinta acum, cand s-a majorat pretul petrolului si cum totul se va transforma intr-un colaps. Destul de curand, sustin editorii de la Business Insider.  

Sursa: Business Insider

Absolut „minunat” reprezinta faptul ca ratele ridicate stabilite de BCE pentru anul acesta n-au fost inca reduse. Pentru a-si repara greseala, Banca Centrala Europeana se vede nevoita sa cumpere obligatiuni italiene, portugheze si grecesti, insa cea mai asteptata si evidenta miscara – aceea de scadere a dobanzii-cheie – intarzie sa apara.

Profesorul de economie Nouriel Roubini a prezis, in 2006, o criza financiara “catastrofala” pe care bancile centrale nu o vor putea preveni. Prabusirea Lehman Brothers in 2008 a fost punctul de plecare pentru criza financara care a afectat intreaga lume, cea mai mare din 1930 incoace. Roubini a fost supanumit "Doctor Doom" pentru predictiile sale.

Jean-Claude Trichet: Inflatia ramane o prioritate

Intrebat daca riscul unei cresteri economice slabe este mai mare decat cel al cresterii preturilor, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, afirma la sfarsitul lunii august ca inflatia ramane o prioritate, conform Reuters.

"Consideram ca ancora foarte solida a asteptarilor privind inflatia reprezinta una dintre cele mai importante active de care dispunem. Este ceva absolut esential pentru incredere", a spus Trichet la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.

Economistii cer BCE sa reduca dobanda cheie pentru a preveni revenirea zonei euro in recesiune

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa inverseze majorarile dobanzii de politica monetara din acest an, pentru a preveni revenirea economiei zonei euro in recesiune, sustineau vineri membri ai asa-numitului consiliu din umbra al institutiei financiare, potrivit Bloomberg.

Consiliul din umbra al BCE reprezinta un grup de 15 economisti si manageri de portofolii care urmaresc tendintele economice si politica monetara din zona euro, facand recomandari in fiecare luna.

Contractarea activitatilor de productie si prabusirea increderii oamenilor de afaceri si a populatiei din Europa sugereaza ca incetinirea semnificativa a cresterii economice in trimestrul al doilea ar putea continua in cel de-al treilea, au aratat economistii.

BCE a majorat dobanda cheie de doua ori in acest an, de la 1% la 1,5%.

"Recomandarea mea este ca BCE sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pentru a limita riscul revenirii in recesiune", a spus Julian Callow, economist sef la Barclays Capital in Londra.

El a adaugat ca deteriorarea situatiei economice a deveni suficient de rapida si alarmanta pentru a justifica renuntarea imediata la cresterea dobanzilor.

BCE a mai inversat si cu alte ocazii politica monetara. In 2008, a marit dobanda cheie in iulie, iar apoi a fost nevoita sa o reduca la un minim record dupa ce prabusirea Lehman Brothers a declansat recesiunea mondiala.

Trei ani mai tarziu, riscul unui nou declin economic s-a amplificat, in conditiile in care Europa face eforturi sa tina sub control criza datoriilor suverane, iar economia Statelor Unite este afectata de un somaj de peste 9%.

Membrii consiliului din umbra al BCE afirma mai degraba ce cred ca ar trebui sa faca banca, nu ce se asteapta sa faca institutia.

Unii analisti anticipeaza ca BCE va reduce dobanda cheie in acest an.

"Sansele unor noi cresteri ale dobanzilor s-a evaporat, inversarea politicii este mai probabila", a declarat Jennifer McKeown, economist al Capital Economics.

Capital Economics anticipeaza reducerea cu cate 0,25 puncte a dobanzii cheie in decembrie si martie, a spus ea.
Probabilitatea intrarii in recesiune a zonei euro a crescut la 50%, iar acest fapt va obliga BCE sa reduca dobanda, a afirmat intr-un interviu Mohamed El-Erian, director general la Pacific Investment Management.

"BCE trebuie sa ia in considerare posibilitatea inversarii celor doua majorari de dobanda din acest an. Daca perspectiva de crestere se va inrautati, BCE ar putea fi nevoita sa reduca dobanda cheie la sub 1%, avand in vedere imposibilitatea adoptarii unor masuri de stimulare", a precizat Marie Diron, economist la Oxford Economics in Londra si membra a consiliului din umbra al BCE.

Cresterea economica din zona euro a incetinit la 0,2% in trimestrul al doilea, de la 0,8% in primul, dupa ce guvernele au redus cheltuielile pentru a tine sub control deficitele bugetare. Economia Germaniei, cea mai mare din regiune, aproape a stagnat.

Si Elga Bartsch, economist sef pentru Europa la Morgan Stanley in Londra, membra a consiliului din umbra, a afirmat ca a redus estimarea privind cresterea economiei zonei euro din 2012 la numai 0,5%, pentru a reflecta incetinirea substantiala a activitatilor de productie.

Ea anticipeaza ca presiunile inflationiste vor scadea in urmatoarele luni si recomanda din acest motiv ca BCE sa schimbe politica monetara si sa reduca dobanda cheie.

Citeste si:

Sefa Yahoo, concediata prin telefon. Culisele unei disponibilizari cu ecou pe Wall Street

Cum iti motivezi angajatii sa lucreze eficient. 7 stimulente care vor asigura succesul companiei