Potrivit acestora, subiectul a fost discutatin sedinta de miercuri a Guvernului, la initiativa ministrului Culturii, Daniel Barbu.

În luna iulie, Detroit a devenit cel mai mare oras american care s-a declaratin faliment, iar Guvernul de la Washington a exclus posibilitatea acoperirii datoriei municipalitatii prin fonduri federale. In aceste conditii, autoritatile locale din Detroit au in vedere vanzarea mai multor active din patrimoniul Primariei, inclusiv obiecte de arheologie si opere de arta apartinand Institutului de Arte Frumoase.

Printre bunurile culturale aflatein colectia de arta greco-romana a Institutului de Arte Frumoase din Detroit se afla si un coif princiar de parada geto-dacic din argint. Acesta este asemnator unor piese descoperitein mormintele tumulare de la Aghighiol, judetul Tulcea, si Peretu, judetul Teleroman, datand din a doua jumatate a secolului al IV-lea a.Chr.

Coiful are o greutate de circa 811 grame, cu oinaltime de 24 cm si un diametru maxim de 20 cm, a fost modelat dintr-o placa de argint cu dimensiuni de 3,8-4,9 mm si este bogat decorat prin gravare si aurire.

"Coiful princiar de parada deto-dacic nu este singura piesa din colectia Institutului de Arte Frumoase din Detroit care ar putea prezenta interes pentruintregirea patrimoniului cultural romanesc, printre obiectele culturale fiind si o sculptura a lui Constanti Brancusi si cateva desene ale marelui sculptor", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Victor Ponta a solicitat ca,in vederea rascumpararii acestor piese, consulul Romaniei la Chicago sa contacteze autoritatile din Detroit pentru a vedea ce costuri ar presupune acest demers. In urma aflarii conditiilor de rascumparare, Ministerul Culturii ar putea desemna un specialistin istorie pentru a negocia rascumpararea bunurilor culturale mentionate.