Numărul mare de concedieri se datorează măsurilor stricte luate de autorități pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), care au pbligat companiile să oprească brusc activitatea.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută la 3,28 milioane, de la 282.000 în precedenta săptămână, eclipsând precedentul nivel record de 695.000 înregistrat din 1982.

Creşterea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să urce până la un milion.

În urma creşterii record a cererilor pentru ajutor de şomaj, economiştii avertizează că rata şomajului în SUA ar putea atinge 13% până în mai, faţă de 10% în timpul crizei mondiale din 2008-2009.

Rata şomajului în prima economie a lumii a scăzut de la 3,6% în ianuarie la 3,5% în februarie, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani.

Analistul Quincy Krosby, de la Prudential Financial, a apreciat: "Aceasta este un nivel ridicat record, care trimite o undă de îngrijorare spre pieţe. Dacă numărul continuă să crească tei-patru săptămâni, vor fi solicitări pentru mai mult sprijin fiscal".