Credit Agricole a preluat Emporiki Bank, cu operatiuni si in Romania, in 2006. Emporiki este cea mai mare banca cu capital strain din Grecia.

Grupul francez urmareste doua posibile optiuni, potrivit sursei: sa consolideze Emporiki intr-un conglomerat de banci elene, in care participatia Credit Agricole ar fi diluata la 10%, sau pur si simplu sa renunte la banca si sa o lase sa se prabuseasca.

Renuntarea la Emporiki ar readuce in atentie decizia similara luata de grupul francez in urma cu un deceniu in privinta diviziei din Argentina, dupa ce statul sud-american a intrat in incetare de plati.

"Politic, daca Grecia ar iesi din zona euro, Credit Agricole nu ar avea nicio obligatie sa ramana", a spus persoana citata. Grupul analizeaza si posibilitatea transferului unor active "bune" de la Emporiki la Credit Agricole, a adaugat sursa, fara a dezvalui detalii.

Un purtator de cuvant al Credit Agricole a refuzat sa comenteze.

"Credit Agricole ar putea lasa Emporiki sa intre in default. Masura nu ar fi, insa, privita prea bine de celelalte subsidiare straine ale bancii franceze", a declarat Antoine Houssin, analist la Natixis.

Analistii estimeaza ca o iesire a Greciei din zona euro ar costa banca cel putin 5,2 miliarde de euro. Finantarea directa acordata de Credit Agricole Emporiki se situa in martie la 4,6 miliarde de euro. Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat, anterior, ca nu considera o iesire din zona euro cel mai probabil scenariu.

Chiar daca Grecia ramane in zona euro, Credit Agricole va trebui sa se confrunte cu o crestere a default-urilor si cu deteriorarea situatiei economice. Emporiki a avut, numai in primul trimestru, pierderi de 905 milioane de euro.

Planul de urgenta al grupului francez vine in contextul temerilor tot mai mari ca Grecia ar putea prarasi zona euro ca urmare a rezultatului alegerilor programate dumnica.

Mai multe companii cu operatiuni in Grecia au anuntat ca pregatesc planuri de urgenta, insa niciuna nu a dezvaluit ca ia in calcul posibilitatea de a renunta la activele pe care le detine in Grecia.

Pe parcursul unei perioade importante a crizei, bancile franceze au fost criticate pentru ca au raspuns greu la problemele aparute. In ultimii trei ani, in timp ce situatia Greciei se deteriora, Credit Agricole a injectat fonduri suplimentare la Emporiki, insistand ca este o afacere fata de care este grupul este angajat.

O alta mare banca din Franta, Societe Generale, detine institutia de credit Geniki in Grecia, insa aceasta este mult mai mica decat Emporiki, iar Societe Generale a rezistat crizei din Grecia mai bine decat Credit Agricole, noteaza Wall Street Journal. Directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat ca banca "va fi protejata indiferent de scenariu".