În consecință, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut vineri cu 7,30%, la 46,34 dolari, scrie presa internațională, preluată de Agerpres.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent şi-a pierdut aproximativ o treime din valoare, ajungând la 45 de dolari, cel mai scăzut nivel din 2017.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020.

Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei.

"De la 1 aprilie, nici OPEC, nici statele din afara cartelului nu vor avea restricţii", le-a spus jurnaliştilor ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, după discuţiile maraton de vineri de la sediul OPEC din Viena.

"Refuzul Rusiei de a sprijini reducerea suplimentară a producţiei va submina efectiv capacitatea Alianţei OPEC+ de a juca un rol major în stabilizarea preţului ţiţeiului, şi va avea ca rezultat o volatilitate mai ridicată a preţului ţiţeiului", a avertizat Bob McNally, de la Rapidan Energy Group.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.