“Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poţi eticheta operaţiunea noastră drept o invazie”, a declarat Erdogan la Ankara, potrivit Agerpres.

Atunci vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi”, a continuat preşedintele turc, insistând că operaţiunea militară din Siria are ca obiectiv doar “eliminarea terorii”.

Erdogan a mai afirmat că forţele armate turce “au neutralizat” 109 “terorişti” în a doua zi a ofensivei lor la est de Eufrat.

Turcia vrea să evite crearea unui 'stat terorist' de-a lungul frontierei sale, a declarat preşedintele, referindu-se la miliţia kurdă care controlează zone întinse din nord-estul Siriei.

'Vom distruge ce a mai rămas din ei', a mai spus Erdogan, cerându-le luptătorilor kurzi să predea armele.

Anterior, Comisia Europeană a subliniat că Turcia trebuie să ia în considerare că intrarea în Uniunea Europeană presupune aderarea la politica externă a blocului comunitar, exprimându-și astfel dezacordul faţă de operaţiunea militară lansată de Ankara în nord-estul Siriei.

''Aderarea la Uniunea Europeană cere ca toate ţările candidate să se alinieze la politica externă a UE. În acest context, dacă Turcia este serioasă în legătură cu ambiţiile sale (de a adera la bloc), atunci aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze'', a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar într-o conferinţă de presă.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor, suscitând un val de critici internaţionale şi ameninţarea unor sancţiuni americane.