Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Mihai Tudose a subliniat ca Executivul isi doreste sa lucreze indeaproape cu Marea Britanie, astfel incat drepturile romanilor care studiaza, muncesc si traiesc in Regat sa fie respectate si protejate, iar relatiile economice bilaterale sa se ridice la nivelul colaborarii politice excelente dintre cele doua state.

”Marea Britanie este si va ramane un partener si prieten al Romaniei. Am incredere ca vom lucra foarte aplicat pentru ca romanii din Regatul Unit sa nu fie afectati de Brexit. In acelasi timp, Romania ofera un mediu de afaceri stabil, prietenos, facilitati fiscale pentru investitori, deci avem toate premisele pentru dezvoltarea relatiilor economice”, a afirmat seful Executivului.

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, i-a inmanat premierului Tudose o scrisoare de felicitare, din partea omologului sau britanic, Theresa May. Diplomatul britanic a subliniat ca este important ca negocierile pentru Brexit sa aiba rezultate pozitive atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Uniunea Europeana, si a apreciat contributia comunitatii de romani pentru societatea britanica.

”Romanii care lucreaza, studiaza si traiesc in Marea Britanie sunt bineveniti. In Regatul Unit ajung cei mai buni studenti romani, lucreaza medici si ingineri foarte buni, care au un aport important la economia noastra”, a spus diplomatul britanic.

In debutul negocierilor dintre Londra si Bruxelles pentru Brexit, Ministerul britanic de Interne a propus ca toti cei trei milioane de cetateni UE care locuiesc in Marea Britanie sa ceara o carte de identitate pentru „statut de stabilit” in Regatul Unit, dupa Brexit.

Prevederea li se aplica cetatenilor europeni ajunsi in Regatul Unit inainte de o data stabilita ulterior. Cei care ajung dupa aceasta data, vor avea dreptul sa ramana in tara timp de cinci ani, dupa care vor putea cere drept de rezidenta, dar vor fi supusi unui regim diferit al imigratiei.

Documentul de 15 pagini, publicat luna trecuta, prevede un sistem online care sa proceseze cererile prin care solicitantii vor primi drept de sedere pe perioada nedeterminata. De aceleasi drept se vor bucura si multi cetateni non-europeni care locuiesc in Regatul Unit de peste cinci ani.

Oferta facuta de Ministerul de Interne pentru cetatenii UE stipuleaza ca, dupa Brexit, acestia nu vor mai avea dreptul sa isi aduca sotul sau sotia sa locuiasca in Regatul Unit decat daca au un venit pe familie de cel putin 18.600 de lire sterline.

Propunerea a fost deja dezaprobata de Bruxelles, negocierile pe acest subicet anuntandu-se dintre cele mai dure, in contextual Brexitului.