Autoritățile au luat această decizie pentru a redirecţiona investiţiile dinspre piaţa imobiliară a marilor oraşe spre zonele depopulate şi pentru a crea noi locuri de muncă.

Programul “Golden Visa”, destinat străinilor dispuşi să investească 250.000-500.000 de euro în Portugalia, a atras investiţii în valoare de 4,8 miliarde euro de la lansarea sa în 2012 şi până în prezent, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, 90% din aceste investiţii au mers spre piaţa imobiliară, ducând la creşterea preţurilor locuinţelor şi chiriilor pentru localnici în principalele două oraşe: Lisabona şi Porto.

Datele oficiale arată că doar 17 investitori din cei aproape 8.000 de beneficiari ai programului “Golden Visa” au ales să investească în companii portugheze.

Citește și: Țara din UE care și-a scos cetățenia la vânzare pentru a-și salva economia s-a umplut de chinezi

În ultimele zile, Guvernul de la Lisabona a anunţat mai multe iniţiative pentru cel de-al doilea mandat al său, una fiind planul de revizuire a programului “Golden Visa” în ideea de a răspândi investiţiile pe tot teritoriul Portugaliei. Obiectivul autorităţilor este ca banii din acest program să meargă spre "regiunile cu o densitate redusă a populaţiei precum şi spre activităţile care conduc la crearea de locuri de muncă şi revigorarea zonelor urbane şi a moştenirii culturale".

În prezent, cei care doresc să participe la program au la dispoziţie diverse opţiuni de investiţii, inclusiv investiţii de 250.000 de euro în artă şi cultură, 350.000 de euro în proiecte de cercetare ştiinţifică sau pur şi simplu înfiinţarea a 10 noi locuri de muncă în Portugalia prin investiţii într-o companie locală.

Cu toate acestea, cea mai populară opţiune este achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 500.000 de euro sau, dacă este vorba de o proprietate mai veche de 30 de ani, cu o valoare de 350.000 de euro pentru a încuraja fenomenul de regenerare urbană.

Citește și: Țara din Europa fără limbă și monedă proprii, în care cetățenii ies la bere cu prințul conducător

Majoritatea celor 7.960 de investitori care participă la programul “Golden Visa” sunt din China.

Victoria Li, care în ultimii cinci ani a lucrat cu companii chineze pentru a coordona investiţiile imobiliare în Portugalia ale unor rezidenţi chinezi interesaţi de obţinerea permisului de rezidenţă în Europa, are îndoieli că investitorii chinezi vor lua în considerare alte opţiuni.

"Oamenii nu sunt interesaţi să facă investiţii în altceva decât case. Este prea riscant şi nu văd potenţialul de creştere în alte sectoare decât turismul. Ei fac acest lucru pentru a obţine vize pentru ei şi copii lor nu pentru investiţii", a spus Victoria Li.

Un număr de aproximativ 20.000 de persoane au obţinut permisul de rezidenţă în Portugalia graţie programului “Golden Visa”, dintre care peste 15.000 sunt persoane dependente de investitori.

În primele nouă luni ale acestui an investiţiile chineze în cadrul programului “Golden Visa” au scăzut cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în linie cu încetinirea investiţiilor străine directe chineze în întreaga Europă. În schimb, investiţiile brazilienilor au crescut cu 46,5% în ritm anual.