Chiar daca retragerea Marii Britanii va insemna pierderea unui partener important si a unui contributor la finantarea politicilor si programelor UE, va duce totodata la eliminarea unor obstacole din calea reformarii veniturilor bugetului european, a aratat miercuri Comisia Europeana.

Intr-un document de reflectie asupra viitorului finantelor UE, Comisia cere statelor membre sa analizeze cum pot fi crescute resursele Uniunii, care constau in prezent intr-o taxa pe vanzari, taxe vamale si transferuri de la bugetul fiecarui stat membru.

”Noi surse de venituri ar trebui sa fie concepute nu doar pentru finantarea unei parti din bugetul UE ci si pentru politicile de baza”, potrivit Comisiei.

Intre optiunile enumerate se afla impunerea unor taxe comune in domeniul energiei sau mediului, pentru a asigura conditii egale ntre companii si contributia la combaterea schimbarilor climatice.

De asemenea, veniturile din emisiunile de monede ar putea sa devina pe termen lung o baza pentru o resursa proprie a UE, in timp ce incasarile din limitatiile efectuate in cadrul sistemului de tranzactionare a emisiilor poluante ar putea sa fie folosite la randul lor pentru finantarea politicilor Uniunii.

Plecarea Marii Britanii din UE in 2019 va priva blocul comunitar de al doilea mare contributor dupa Germania.

Bugetul UE va fi unul dintre subiectele dificile ale negocierilor pentru Brexit, avand in vedere ca milioane de beneficiari, intre care fermieri si cercetatori de pe continent, depind de angajamentele europene de finantare.

Chiar daca se iau in considerare deducerile oferite Marii Britanii in 1984, care reduc contributiile anuale ale acesteia cu 5 miliarde de lire sterline, Regatul Unit furnizeaza la bugetul UE circa 12 miliarde de euro.

Gaura provocata in finantele UE de retragerea Marii Britanii si nevoile de finantare a unor noi prioritati trebuie sa fie recunoscuta. Bugetul UE are in fata a problema dificila de a finanta mai mult cu mai putini bani”, se arata in raportul CE.

Amploarea reformei bugetare va depinde de directia viitoare a UE si de asteptarile viitoare din partea politicilor comune, potrivit Comisiei.