Inca de la inceputul reuniunii de la Munchen, presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat Rusia ca s-ar afla in spatele conflictului si ca ar fi trimis trupe dincolo de granita: "Am adus cu mine pasapoarte si livrete militare ale unor soldati si ofiteri rusi care au venit la noi. Este cea mai buna dovada a agresiunii si a prezentei trupelor rusesti".

In aceste conditii, americanii se gandesc serios sa puna la dispozitia Kievului armament defensiv.

Joe Biden, vicepresedintele SUA: "Vom continua sa acordam Ucrainei sprijin in probleme de securitate, nu ca sa incurajam razboiul, ci ca sa-i permitem Kievului sa se apere".

Prezent si el la reuniunea de la Munchen, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reactionat vehement, acuzand Occidentul ca "pompeaza armament in Ucraina" si vrea s-o atraga in NATO. Aflat la Soci, la o reuniune a sindicatelor, presedintele rus a condamnat si el politica statelor Occidentale, vorbind chiar despre o "conspiratie internationala":

"In ceea ce priveste opiniile vehiculate impotriva tarii noastre, slava Domnului ca nu avem un razboi. Nu merita sa le dam prea multa atentie, dar trebuie spus ca este vorba de incercari de a opri dezvoltarea Rusiei, prin orice mijloace".

Intre timp, in estul Ucrainei, oamenii par sa se fi resemnat si se pregatesc de razboi. In convoaie escortate de militarii Kievului, sute de oameni parasesc zona luptelor, unii dintre ei fara sa stie incotro s-o apuce. Altii au preferat sa ramana acasa si sa infrunte bombardamentele.

Oamenii s-au obisnuit cu exploziile. Nici nu mai tresar cand aud bubuiturile si sfideaza pericolul asezandu-se cu sutele la coada cand se impart ajutoare umanitare.