"Datoria publică în economiile avansate este la un nivel care nu s-a mai înregistrat de la Al Doilea Război Mondial. În ţările emergente, datoria publică este la un nivel asemănător celui de la criza datoriilor din 1980", a declarat Georgieva, într-un discurs rostit la Washington.

Recenta majorare a datoriei în economiile avansate este în mare măsură rezultatul măsurilor adoptate ca răspuns la criza financiară din 2008, după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers Holdings Inc, scrie Agerpres.

În ţările în curs de dezvoltare, majorarea datoriei reflectă declinul accentuat al preţului la materiile prime, dezastrele naturale, conflictele civile şi cheltuielile ridicate de investiţii cu proiecte neproductive, a explicat şeful FMI.

În decembrie 2018, FMI anunţa că datoria globală a totalizat 184.000 de miliarde de dolari în 2017, un nivel record la acel moment. În 2016, nivelul datoriei globale era de 164.000 de miliarde de dolari.

Deşi împrumuturile sectorului privat reprezintă cea mai mare parte a datoriei globale, creşterea suplimentară va reprezenta un risc pentru cetăţeni şi guverne, în cazul unei încetiniri a economiei, a avertizat Kristalina Georgieva.