Ideea de a forma un "mini-Schengen", in cadrul zonei Schengen, pare sa incalce insa prevederile tratatului care garanteaza libera circulatie intre cele 26 de state membre, noteaza Reuters, preluata de Agerpres.

Acesta ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg si Olanda si ar presupune infiintarea unor tabere pentru migranti in afara acestor frontiere, scrie De Telegraaf.  

Comisia Europeana nu a primit insa propuneri oficiale privind crearea acestuia, a declarat joi o purtatoare de cuvant a executivului comunitar.  

Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a declarat, joi, la Berlin, ca omologul sau olandez a abordat chestiunea intr-o discutie cu el, dar a precizat ca tara sa nu este de acord cu o astfel de solutie.  

"Scopul nostru politic trebuie sa fie ca zona Schengen sa functioneze ca intreg. Orice altceva sunt discutii in plus", a declarat el.  

Planul olandez este unul diferit fata de cel francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor in cadrul zonei Schengen, ca o masura de securitate dupa atacurile de la Paris de saptamana trecuta.  

Ministrul de externe olandez Bert Koenders a confirmat partial aceste informatii pentru De Telegraaf, dar a precizat ca sunt luate in calcul si alte masuri.  

"Olanda si alte tari discuta despre multe solutii diferite", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului Justitiei, care supervizeaza politica privind migratia.  

"Discutam cu statele care au aceleasi puncte de vedere in mod regulat", a mai indicat ea, fara a furniza alte detalii.  

Liderul grupului parlamentar al partidului conservator al premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate si Democratie, a declarat miercuri ca sustine ideea crearii unui mini-Schengen, in timp ce omologul sau din cadrul Partidului Laburist, ce face parte si el din coalitia aflata la guvernare, a spus ca vede "complicatii si obstacole" pentru realizarea acestui plan.