Cei 20 de oficiali rusi vizati se alatura altor 11. Agentia franceza de stiri ii prezinta pe principalii oficiali politici si oligarhi vizati joi de Washington.
 
Averile acestora de pe teritoriul Statelor Unite sunt blocate, iar relatiile comerciale cu ei sunt interzise. 

Oficiali politici si militari 
 
- Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale, fost ministru al Apararii, foarte apropiat de presedintele Vladimir Putin si provenind, ca si acesta, din cadrul KGB (serviciile secrete sovietice) 
 
- Serghei Nriskin, presedintele Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului) 
 
- Andrei Fursenko, consilier al presedintelui Putin 
 
- Aleksei Gromov, primul adjunct al sefului Administratiei Prezidentiale 
 
- Vladimir Iakunin, seful companiei publice de Cai Ferate, foarte apropiat de Putin 
 
- generalul Igor Sergun, seful GRU (serviciile speciale ale armatei) 

Oligarhi si bancheri 

- Ghenadi Timscenko. Averea sa este estimata de catre Forbes la 15,3 miliarde de dolari, a infiintat Gunvor, una dintre cele mai mari societati de comert cu petrol la nivel mondial. El este considerat una dintre legaturile financiare ale lui Putin si al saselea cel mai bogat om din Rusia.  La sfarsitul lui 2011, presedintele Putin a dezmintit ca l-a ajutat sa adune o avere imensa, dand asigurari ca nu se ocupa cu "interese in lumea afacerilor".
 
- Arkadi Rotenberg, un miliardar care a studiat judo impreuna cu Putin la Leningrad (in prezent Sankt Petersburg), detine interese in domeniul bancar, in constructia de drumuri, transportul maritim, gaze naturale si petrol. Relatiile sale privilegiate cu Kremlinul i-au permis sa obtina numeroase contracte publice fara licitatie, potrivit presei moscovite.  Fratii Rotenberg ar fi primit contracte in valoare de sapte miliarde de dolari in cadrul lucrarilor pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, din ordinul direct al presedintelui rus, da asigurari Trezoreria americana. "Ce doi frati au adunat o avere imensa in timpul mandatului domnului Putin la conducerea Rusiei", afirma Departamentul american.
 
- Iuri Kovalciuk, presedintele Bank Rossia, vizata si ea de sanctiuni americane, sau bancherul lui Putin - face parte din primul cerc din jurul lui Putin. El este considerat de catre Washington "bancherul personal al oficialilor de rang inalt din Rusia, inclusiv al lui Vladimir Putin" si unul dintre consilierii cei mai apropiati presedintelui rus.
 
Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossiya dispune de active in valoare de zece miliarde de dolari, concentrate in sectoarele petrolului si gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importanta banca din tara.  
 
Revista Forbes i-a evaluat averea personala la suma de 1,4 miliarde de dolari, provenind din participatiile in cadrul unor companii de asigurari, posturi de televiziune si operatorului in domeniul telefoniei mobile Tele2Russia.
Intr-o interventie la Casa Alba, consacrata situatiei din Ucraina, Barack Obama a insistat asupra faptului ca sustinerea Statelor Unite fata de aliatii lor din cadrul NATO este "de nezdruncinat".
 
La randul ei, Rusia a publicat joi o lista cu oficiali americani vizati de sanctiuni, imediat dupa gestul presedintelui american. Lista ruseasca, vizand noua persoane, cuprinde numele a trei consilieri apropiati ai presedintelui american Barack Obama si ale mai multor congresmeni, printre care si al senatorul conservator John McCain.
 
Fitch si S&P au inrautatit perspectiva ratingului Rusiei, din cauza sanctiunilor occidentale
 
Agentiile de evaluare financiara Fitch si Standard&Poor's (S&P) au inrautatit de la stabila la negativa perspectiva ratingului suveran al Rusiei, din cauza eventualului impact negativ al sanctiunilor impuse de SUA si UE asupra economiei Rusiei, aflata deja pe un trend de incetinire. 
 
"Intrucat bancile din SUA si UE ar putea fi reticente sa imprumute Rusia in actualele circumstante, economia ar putea incetini in continuare, iar sectorul privat ar putea avea nevoie de sprijinul statului. Cresterea economica a coborat la 1,3% anul trecut, iar investitiile sunt in declin", a avertizat Fitch, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.
 
Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB", a doua treapta din categoria recomandata pentru investitii. 
 
"Riscurile geopolitice sporite si perspectiva sanctiunilor din partea UE si SUA ca urmare a anexarii Crimeei ar putea reduce fluxul investitiilor, ar putea determina iesiri mai mari de capital si ar putea incetini si mai puternic economia Rusiei", a notat S&P. 
 
Deciziile celor doua agentii de evaluare financiara vin dupa ce UE a adaugat 12 nume pe o lista cu oficiali rusi si ucraineni sanctionati cu inghetari de active si restrictii in privinta calatoriilor.  Presedintele SUA, Barack Obama, a hotarat, de asemenea, impunerea de sanctiuni financiare vizand un numar mai mare de oficiali si miliardari considerati aliati ai presedintelui rus Vladimir Putin.
 
Moody's acorda Rusiei rating "Baa1", a treia treapta din categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.