Barack Obama a ajuns la concluzia ca sanctiunile adoptate anul trecut impotriva Rusiei "trebuie sa ramana in vigoare inca un an dupa 6 martie 2015", potrivit Casei Albe. 

Este vorba de sanctiunile aplicate pe 6, 16, 20 martie si 19 decembrie 2014 Rusiei in urma anexarii peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerii rebelilor prorusi din estul Ucrainei. 

Acestea vizeaza oficiali si oameni de afaceri rusi, precum si apropiati ai fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

De asemenea, Statele Unite au adoptat sanctiuni si impotriva unor companii rusesti ce activeaza in regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk.

SUA au anuntat ca vor lua masuri daca Rusia va incalca Tratatul INF 

Statele Unite au anuntat tot marti ca vor lua masuri de aparare daca Rusia va incalca prevederile Tratatului fortelor nucleare intermediare, potrivit sefului Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, si secretarului american al Apararii, Ashton Carter, relateaza RIA Novosti. 

Exprimandu-se in fata Comisiei pentru Aparare din Senatul american, Ashton Carter a dat asigurari ca Statele Unite "pot si vor reacționa" in cazul incalcarii Tratatului INF de catre partea rusa. 

Potrivit lui Martin Dempsey, un eventual raspuns al Statelor Unite se va incadra in "prevederile Tratatului INF". 

Washingtonul ia in calcul trei optiuni, a precizat secretarul american al Apararii. In cazul in care Statele Unite si aliatii sai vor fi amenintati de rachete de croaziera rusesti cu raza medie de actiune, Washingtonul va recurge la apararea activa. De asemenea, Statele Unite ar putea lua contramasuri pentru a preveni folosirea unor astfel de arme, ceea ce ar insemna, potrivit lui Carter, "o confruntare militara deschisa". A treia optiune ar fi renuntarea la tratat. 

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de Statele Unite si Uniunea Sovietica in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.