Incluzand si datoriile companiilor, statul elen trebuie sa recupereze circa 63 de miliarde de dolari de la datornici.
Pe lista datornicilor se afla si persoane decedate, companii care au dat faliment, insa si companii de stat, care inregistreaza cele mai mari restante, noteaza portelul elen GreekReporter, preluat de Mediafax.

Companiile au cele mai mari datorii, de 40 de miliarde de euro, in timp ce restul de 23 de miliarde de euro sunt sume care trebuie achitate de populatie.

Din totalul de 63 de miliarde de euro, statul estimeaza ca nu va putea colecta circa 43 de miliarde de euro. Datoriile calificate ca nerecuperabile sunt arhivate separat, urmand sa fie prescrise peste zece ani.

Potrivit Ministerului de Finante, pana la sfarsitul lunii octombrie au intrat in programe speciale de plata companii si persoane cu datorii de 1,5 miliarde de euro.

Grecia se afla in al saselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale si masurilor dure de austeritate impuse de creditorii interntionali - statele zonei euro si FMI - in schimbul a doua pachete de imprumuturi.

Statul elen a fost nevoit sa apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea in colaps, dupa ce nu a mai putut accesa piata financiara internationala din cauza indatorarii foarte ridicate.

Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere anul urmator, insa Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si agentia de rating Moody's au avertizat ca recesiunea va continua si anul viitor, insa cu o contractie a PIB mai redusa.