Cea mai scazuta rata a somajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania, se precizeaza intr-un comunicat de vineri al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in care sunt mentionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala din UE.

Potrivit aceleiasi surse, UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarsitul anului 2011, iar perceptia generala este ca situatia economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani.

In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparatie cu anii anteriori crizei. Grecia si Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salariati cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia si Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar.

Conform datelor din acelasi buletin, somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% in UE in iulie - desi nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru din 2012. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale somajului de peste 25% si numai trei tari, Austria, Germania si Olanda, si-au mentinut o rata de sub 10%.

Pe langa someri, in UE exista aproximativ 8,6 milioane de lucratori cu fractiune de norma subocupati, in principal femei, si inca 10,9 milioane de persoane care se afla intr-o zona "gri" situata intre inactivitate si somaj, cum ar fi cei care au renuntat la cautarea unui loc de munca, potrivit sursei citate.