Economistii de la Booth School of Business, din cadrul Universitatii din Chicago au prezentat ieri un raport cu totul socant, scrie Daily Mail.

Potrivit studiului, oamenii de afaceri eleni sunt, de fapt, cei mai mari infractori ai Greciei. Micii intreprinzatori greci au “uitat” sa plateasca 22,4 miliarde de lire sterline in 2009, la inceputul crizei financiare, aproape jumatate din deficitul tarii din 2008 si o treime din deficitul din 2009.

Raportul arata ca printre “infractori”, asa cum au fost ei numiti de presa britanica, se numara medici, ingineri, profesori particulari, contabili, consultanti si avocati, care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului grec. Ulterior, statul elen, afectat de criza mondiala si de evaziunea fiscala uriasa, s-a vazut nevoit sa discute cu oficialii Comisiei Europene (CE), ai Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International  (FMI) despre un ajutor financiar extern. Ce a urmat apoi nu mai este niciun secret pentru nimeni.

2012 este al cincilea an consecutiv de recesiune pentru Grecia, care se lupta sa-si convinga creditorii straini ca a adoptat toate masurile de austeritate impuse, in schimbul ajutorului financiar crucial. Elenii sunt presati sa-si reduca cheltuielile guvernamentale si sa creasca taxele si impozitele, pentru a-si consolida finantele.

In 2009, Grecia a obtinut 78 miliarde de lire sterline din taxe si impozite, se arata in raportul Boothe School of Business. Cu 22 de miliarde de lire mai putin decat ar fi trebuit. Mai mult, potrivit datelor analizate, venitul mediu real al micilor intreprinzatori eleni era in urma cu trei ani de 1,92 de ori mai mare decat cel raportat.

In 2008, anul in care criza financiara mondiala a debutat la nivel global, somajul din Grecia era de numai 7,4%. Rata somajului din a urcat in iunie 2012 la 24,4%, de la 23,5% in mai si 17,2% in aceeasi luna a anului trecut, inainte ca recesiunea si programul de austeritate sa impinga tot mai multe companii spre faliment. Dupa cinci ani de recesiune, 1,2 milioane de eleni nu au un loc de munca.

Grecia a fost prima tara din uniunea monetara care a avut nevoie de un ajutor extern de salvare. A fost urmata la scurt timp de Irlanda, Portugalia si Cipru. Si Spania a cerut 80 miliarde de lire sterline pentru recapitalizarea bancilor.

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana a prezentat un plan de cumparare de obligatiuni, in efortul disperat de pune capat destramarii zonei euro.

Investitorul George Soros, un cunoscut “profet” in industria financiara, a declarat recent ca Germania trebuie sa se comporte precum un lider, acum mai mult ca niciodata, avand in vedere ca mai este doar o zi pana la pronuntarea unei hotarari cruciale asupra fondului de bailout din zona euro, de catre Curtea Constitutionala germana.

Opt judecatori ai Curtii Constitutionale Federale de la Karlsruhe vor decide maine asupra compatibilitatii fondului de urgenta al zonei euro cu constitutia Germaniei, un element crucial in planurile anticriza ale liderilor europeni.

Decizia judecatorilor va fi urmarita "cu sufletul la gura" de investitorii de pe burse, pietele de obligatiuni si pietele valutare, dar si de lideri politici din Germania, Europa si intreaga lume, o hotarare nefavorabila putand conduce chiar la caderea guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.

Dezbaterea vizeaza compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate si a pactului fiscal incheiat la inceputul acestui an de liderii europeni cu constitutia Germaniei.

Respingerea celor doua proiecte europene de catre Curte ar declansa haosul pe pietele financiare si ar pune sub semnul intrebarii existenta monedei unice.