Aceasta este a doua scadere a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului. In urma sedintei din luna ianuarie, institutia bancara a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale, de la 17% la 15%.

Rubla a scazut cu 0,2% fata de dolar, in urma anuntului bancii centrale, la 61,3280 unitati pentru un dolar.

"Stabilitatea rublei ar putea fi un semn ca investitorii se asteptau la o taiere chiar mai mare a dobanzii cheie", a declarat Per Hammarlund, analist al bancii SEB.

Preturile de consum au crescut cu 16,7% in februrie comparativ cu aceeasi luna din 2014, in timp ce, in ianuarie, rata inflatiei s-a situat la 15%, in contextul in care rubla s-a depreciat semnificativ, iar Moscova a impus interdictii asupra importului de alimente din statele UE si SUA, ca raspuns la masurile luate de acestea impotriva Rusiei, din cauza conflictului din Ucraina.

Guvernatorul bancii centrale, Elvira Nabiullina, estimeaza ca inflatia va incetini pe fondul contractarii economiei ruse si al reducerii cererii interne.

Produsul intern brut a scazut cu 1,5% in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit primelor estimari ale guvernului rus. Economia ar putea sa se contracte cu 3% in acest an, dupa ce anul trecut a crescut cu 0,6%, conform prognozei guvernului de la Moscova.

In luna decembrie a anului trecut, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda cheie de la 10,5% la 17%, aceasta fiind cea mai importanta majorare intr-o singura etapa din ultimii 16 ani. Pe parcursul anului trecut, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara de sase ori, de la 5,5%.