Potrivit Bloomberg, primele bancnote de 500 de euro au fost descoperite în urmă cu câteva luni, în toaleta băncii, în apropierea unei camere securizate, în care se găseau sute de cutii de valori, arată un raport al Tribunalui din Geneva.

Câteva zile mai târziu, alte bancnote au fost găsite în toaletele a trei restaurante din apropierea sediului băncii.

În total, politia a colectat până la 100.000 de euro în bancnote de câte 500 de euro, multe dintre ele fiind tăiate cu foarfeca.

O parte a banilor a putut să fie recuperată şi păstrată de către autorităţi, care suspectează două persoane. Justiţia refuză să spună mai multe în acest stadiu, ancheta fiind în curs.

Potrivit La Tribune de Genève, aceste fonduri ar aparţine unor femei spaniole care au depus bani într-un seif la Geneva, în urmă cu mai mulţi ani.

Cum a aflat poliţia despre acest caz? ”Prin plângeri ale unor restaurante”, nemulţumite să-şi vadă toaletele înfundate, chiar dacă era vorba despre bani.

Pentru ca misterul să fie şi mai mare, ”un avocat, reprezentanţi ai persoanelor care au aruncat bancnote, au trecut şi le-au despăgubit” cheltuielile cu instalatorii, declară un purtător de cuvânt al justiţiei geneveze, care a precizat că proprietarii şi-au retras, după aceea, plângerile.

Deși distrugerea de bani nu este o infracțiune în Elveția, “trebuie să fie ceva la mijloc în această poveste, de aceea am început o investigație”, a explicat Henri Della Casa, purtător de cuvânt al procuraturii din Geneva, fără a da mai multe detalii.

De asemenea, nici UBS nu a comentat incidentul din sediul său din Geneva.

BCE nu mai tipărește bancnote de 500 euro

Bancontele de 500 de euro sunt folosite frecvent pentru finanţarea terorismului şi pentru evaziune fiscală, acesta fiind motivul pentru care Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, anul trecut, oprirea tipăririi acestor bancnote.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulaţie anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE.

Această este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de peste cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari.

Bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plata şi, de asemenea, vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.

BCE a anunţat că a ţinut cont în decizia luată de temerile că bancnotă de 500 de euro "ar putea facilita activităţile ilegale". În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, SUA au oprit tipărirea noilor bancnote de 500 şi 1.000 de dolari, din acelaşi motiv.

Unii comercianţi nici nu acceptă la plata bancnotă de 500 de euro, iar 56% dintre cei care au participat la un studiu derulat de BCE au declarat că nu au văzut-o niciodată.