Unul dintre cele mai cunoscute mijloace legale de plata din lume, bancnota de un dolar american nu a suferit schimbari drastice de aspect din 1929. Business Insider, citat de Mediafax, explica simbolurile care fac acest bilet recognoscibil oriunde pe glob.

Primele bancnote de un dolar au fost tiparite in Statele Unite in 1862, in format mare, 189x79 mm. Initial, bancnotele erau tiparite de banci private, care trebuiau sa cumpere securitati guvernamentale, un fel de obligatiuni care garantau valoarea biletului emis.

Din 1877, acestea sunt tiparite de guvernul federal si, in prezent, sunt garantate de cele douasprezece banci regionale care fac parte din Sistemul Federal de Rezerve al SUA.

Din 1929, toate bancnotele americane au trecut la dimensiunile actuale de 156x66,3 mm, hartia de un dolar capatand multe dintre elementele distinctive pe care le are si in prezent. Ultima modificare importanta a survenit in 1963, cand marginea si alte detalii au fost schimbate.

Aversul bancnotei actuale este usor de recunoscut datorita portretului lui George Washington, incadrat de un oval, pe marginea caruia se observa frunze de laur. In partea stanga se afla sigiliul Districtului Federal in care a fost emisa bancnota. Locul de emitere al bancnotei este reprezentat in cifre arabe, in fiecare dintre cele patru colturi de pe avers. Sub acest simbol se poate observa semnatura Trezorierului-sef al Statelor Unite.

In partea dreapta se afla sigiliul Departamentului Trezoreriei. Acesta este format dintr-un scut pe care se afla trei simboluri: o balanta, care reprezinta Justitia, un zig-zag cu treisprezece stele, care face referire la cele treisprezece colonii originale si o cheie, care reprezinta siguranta si autoritatea Departamentului. Zimtii din jurul sigiliului reprezinta cele 50 de state americane. Sub acest simbol se poate observa semnatura Secretarului Trezoreriei Statelor Unite.

In lateral se poate observa anul in care a fost emisa bancnota, dar si seria. Pe margine este reprezentata valoarea nominala in cifre arabe - 1, care sunt incadrate de ramuri de maslin, simbol international al pacii.

Reversul este acoperit de un model elaborat care incorporeaza ambele simboluri care se afla pe spatele bancnotei. In partea dreapta se poate observa aversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Acesta este format din imaginea unei acvile americane, pasarea nationala a Statelor Unite, deasupra careia se afla un grup de treisprezece stele, reprezentand coloniile originale.

Pieptul acvilei este acoperit de un scut cu treisprezece dungi, iar in gheare, pasarea tine treisprezece sageti si o ramura de maslin cu treisprezece frunze si treisprezece fructe, care fac referire la razboi si pace. Acvila tine in cioc o panglica pe care se poate citi inscriptia “E pluribus unum” (n.r. Din mai multi unul, Toti sunt unul), motto al Statelor Unite.

In partea stanga se observa reversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Acesta este compus din imaginea unui peisaj sterp, pe care se afla o piramida neterminata, cu treisprezece trepte. Deasupra acesteia pluteste Ochiul Providentei, incadrat de un triunghi, iar la baza se observa anul Independentei SUA, 1776, in cifre romane (MDCCLXXVI).

In partea de sus a sigiliului se poate citi expresia “Annuit Coeptis”, care s-ar traduce ca [Dumnezeu] Ne-a ajutat in actiunea noastra, iar in partea de jos, pe o panglica, se observa textul “Novus ordo seclorum”, adica Noua ordine mondiala, sau Noua ordine a veacurilor.

In centrul reversului bancnotei se poate observa valoarea nominala scrisa in limba engleza, cu litere (n.r. ONE), deasupra careia sta scrisa una dintre devizele SUA, “In God we trust”, in Dumnezeu credem, avem incredere. Acelasi text, ONE, cu majuscule este suprapus peste valoarea scrisa in cifre arabe - 1, in fiecare dintre cele patru colturi. Pe marginea de sus a bancnotei se poate citi denumirea oficiala a tarii, cu majuscule, THE UNITED STATES OF AMERICA.

Teorii ale conspiratiei

O teorie a conspiratiei foarte cunoscuta afirma ca simbolurile regasite pe Marele Sigiliu al Statelor Unite si pe dolarul american ar face referire la influenta francmasoneriei in fondarea si conducerea tarii. Oficial, cele treisprezece stele de pe aversul bancnotei, inconjurate de un cerc cu cincizeci de zimti, reprezinta cele treisprezece colonii originale si cele cincizeci de state din prezent.

Adeptii teoriei conspiratiei spun insa ca numarul treisprezece este reprezentat de prea multe ori ca sa fie doar o referire la colonii si ca sa nu aiba o semnificatie ascunsa. Sunt treisprezece stele pe avers si tot atatea pe revers, deasupra acvilei americane. Scutul din fata pasarii are treisprezece dungi, iar aceasta tine in gheare treisprezece sageti si o ramura cu treisprezece frunze de maslin cu treisprezece fructe.

Piramida neterminata are treisprezece trepte, iar ambele fete ale sigiliului sunt inconjurate de treisprezece perle. Scepticii atrag atentia si asupra faptului ca cele doua devize, E PLURIBUS UNUM si ANNUIT COEPTUS au cate treisprezece litere fiecare.

Alt simbol vizat de adeptii teoriei conspiratiei este Ochiul Providentei, unul dintre cele mai cunoscute simboluri francmasonice. Cei care nu sunt de acord cu aceasta varianta atrag atentia ca dintre membrii celor trei comitete infiintate sa realizeze Marele Sigiliu, doar despre Benjamin Franklin se stie sigur ca era francmason, dintre cei ramasi doar Francis Hopkinson avand legaturi cu masoneria. Un alt argument ar fi ca Ochiul Providentei a inceput sa fie folosit ca simbol masonic in 1797, in timp ce Marele Sigiliu a fost adoptat in 1782.