Propunerea initiala, prezentata in 2012, se referea la bancile cu active de peste 10 miliarde de dolari. Cresterea pragului de la care se aplica aceste standarde de la 10 miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari face ca numarul bancilor mari afectate de decizia Fed sa scada de la 25 la aproximativ 17, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax.

Bancile afectate de standardele Fed, care le-ar putea obliga sa isi majoreze capitalul, sustin ca acestea vor conduce la cresterea costurilor imprumuturilor si la scaderea profitabilitatii. Banci straine precum Deutsche Bank si Barclays, cu operatiuni mari in New York, au incercat in ultimii patru ani sa determine autoritatile americane sa renunte la aceste reglementari.

"Decizia Fed va exercita presiuni asupra europenilor sa promoveze un regim mai strict de reglementari bancare", a declarat Barbara Matthews, director general al BCM International Regulatory Analytics, o firma de consultanta din Washington.

Noile standarde vor intra in vigoare in iulie 2016, cu un an mai tarziu fata de propunerile initiale, si au rolul sa previna riscul ca guvernul SUA sa fie nevoit sa salveze de la faliment o banca straina cu operatiuni in America.

Si Marea Britanie este pe cale sa adopte reglementari de tipul celor din SUA, prin care sa oblige bancile sa includa operatiunile intr-o singura subsidiara.

Uniunea Europeana, care a criticat planurile SUA, a avertizat ca va lua masuri de reactie. De la declansarea crizei europene a datoriilor, autoritatile nationale de reglementare din Europa au impiedicat transferurile transfrontaliere de fonduri intre unitatile bancilor regionale.

Fed incearca sa previna repetarea crizei din 2008, cand a acordat imprumuturi de urgenta in valoare de 538 de miliarde de dolari diviziilor din SUA ale bancilor europene.

"Balcanizarea" finantelor globale va reduce rentabilitatea industriei bancare cu pana la 3 puncte procentuale, estimeaza Huw Van Steenis, analist la Morgan Stanley.

In 2012, regiunea Americilor a generat jumatare din veniturile bancare la nivel global si circa 60% din profituri, a aratat Van Steenis. Din aceste profituri, numai 60% au fost ale unor banci din Statele Unite.

Bancile cele mai afectate de masura Fed ar putea fi Deutsche Bank si Barclays, a mai spus Van Steenis.

Regulile americane referitoare la bancile straine ar putea afecta in total circa 100 de institutii financiare inregistrate in afara SUA si care au operatiuni in aceasta tara. Cele mai mici vor fi nevoite sa infiinteze comitete de risc in SUA. Bancile mari vor avea mai multe obligatii, inclusiv de infiintare a unei structuri de tip umbrela, care sa respecte standardele americane referitoare la capital si lichiditati. Cele mai mari banci vor fi supuse si testelor de stres aplicate de Rezerva Federala.

Companiile straine pot avea in prezent zeci daca nu sute de entitati legale in SUA, iar multe dintre acestea nu sunt obligate sa dezvaluie informatii financiare.

Banca franceza Natixis si Rabobank Groep din Olanda ar putea fi avantajate de majorarea pragului de active dincolo de care trebuie creata o companie holding pentru operatiunile americane, potrivit datelor Bloomberg.

Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse si alte companii specializate in operatiuni de trading in SUA sunt cele mai afectate de noile standarde, intrucat depind de finantarea wholesale pentru necesarul de dolari.

HSBC din Londra, Banco Santander din Spania si ale banci concentrate pe operatiuni bancare de retail in SUA depind mai mult de finantarea din depozite si respecta deja reglementarile americane privind capitalul si lichiditatile.

Deutsche Bank risca in 2010 sa inregistreze la divizia din SUA un deficit de capital de pana la 20 de miliarde de dolari, pe care l-a redus la circa 2 miliarde de dolari prin intermediul unei parti din capitalul atras de compania mama. Banca germana ar trebui inca sa isi reduca balanta contabila cu circa 140 de miliarde de dolari, pentru a respecta noile prevederi americane referitoare la capitalul minim obligatoriu si ar putea face acest lucru prin separarea de operatiunile din America Latina, a aratat Van Steenis.

Barclays ar putea avea un deficit de capital de 10 miliarde de dolari in SUA. Inregistrata la Londra, Barclays este afectata de doua ori, avand in vedere ca Marea Britanie a adoptat reglementari similare.

Institute for International Bankers a avertizat in aprilie anul trecut ca bancile membre ar putea fi nevoite sa isi restranga operatiunile pe piata titlurilor de Trezorerie din SUA, ceea ce ar putea conduce la reducerea pietei cu 330 de miliarde de dolari, respectiv cu 10%, generand costuri mai mari de finantare pentru guvernul SUA.