"Oceane" de gunoi in mahalalele din Cairo

In mahalalele de langa Cairo, oamenii aproape ca se “se ineaca” in „oceane” de gunoi si sunt nevoiti sa suporte mirosul greu si aerul poluat, spune Mahmoud Gamal (26 de ani), director de marketing in Giza, al treilea cel mai mare oras din Egipt. Alti compatrioti de-ai sai descriu cum egiptenii duc zilnic o lupta cu saracia, inflatia in crestere si rata uriasa a somajului. Intre timp, presedintele Morsy e in negocieri cu boardul Fondului Monetar International, pentru a primi ajutor financiar.

Violenta promovata de sectanti si protestele din cauza preturilor mari si a salariilor mici sperie investitorii straini. Mai mult, tara ramane impartita asupra liderului islamist Morsy, care a venit la putere dupa inlaturarea fostului presedinte Hosni Mubarak, la inceputul lui 2011, cand au avut loc primele alegeri democratice.

“Pentru a incepe o perioada de stabilitate si dezvoltare, s-ar putea sa mai avem nevoie de inca sase luni sau poate chiar de un an. Dar, ca sa atingem ceea ce ne-am propus din punct de vedere economic, ar putea dura intre cinci si zece ani”, sustinea presedintele Egiptului, la inceputul acestui an. Intre timp, Mohamen Morsy a refuzat sa mai comenteze subiectul pentru CNN.

"Egiptenii nu au incredere in presedinte ori in Guvern"

“Egiptenii nu au incredere in presedinte, nici in Guvern. Pur si simplu nu au viziunea, indemanarea sau vointa de a conduce tara”, comenteaza Maged Eskander (38 de ani), arhitect.

In martie, secretarul de stat american John Kerry a acordat Egiptului un ajutor de 250 milioane de dolari, intr-un gest pe care l-a numit “efort de buna credinta”, fortandu-l practic pe Morsy sa promita implementarea rapida a unor reforme politice si economice. Pe de alta parte, si FMI vrea ca tara sa isi revizuiasca finantele, sa taie din ajutoarele la energie, sa mareasca taxele si sa isi reduca deficitul bugetar, inainte de a lua in calcul acordarea unui sprijin.

Dar, potrivit lui Gamal, egiptenii de rand se chinuie deja sa isi plateasca utilitatile curente, in timp ce mamele se inghesuie la cozi pentru a primi cate o paine. Costul carburantului este, de asemenea, pe punctul de a creste, din cauza subventiilor tot mai mici, lucru ce a paralizat o buna parte din transportul din tara.

Viata intr-una dintre cele mai mari economii din Africa: "Multi dintre absolventii de facultati ajung sa lucreze ca soferi de taxi sau chelneri"

Egiptul reprezinta una dintre cele mai mari economii din Africa, dar inregistreaza o rata a somajului de 13% si o nemultumire crescanda din partea tinerilor, care nu-si gasesc locuri de munca pe masura calificarii.

Ahmed Raafat, de pilda, are 23 de ani si este proaspat absolvent a unei facultati de Inginerie. In prezent somer, Raafat spune ca daca Egiptul a suferit foarte mult de pe urma conducerii dictatoriale a lui Mubarak, lucrurile stau si mai rau acum, cand politicile guvernului Morsy “strivesc” practic clasele de jos si de mijloc. “Multi dintre absolventii de facultati, care ar trebui sa lucreze ca jurnalisti, ingineri sau contabili, ajung chelneri sau soferi de taxi”, spune Raafat.

“E greu sa-ti gasesti o slujba in Egipt. Multi dintre prietenii mei se confrunta cu aceeasi problema. Familia mea lucreaza in turism, considerata pana acum o sursa vitala pentru economia tarii. Dar si acesta a decazut de tot, din cauza insecuritatii”, adauga tanarul.

Turismul, o industrie vitala pentru economia Egiptului

Turismul din Egipt a reprezentat timp de multi ani o baza importanta pentru finantele tarii. De la revolutie si pana astazi, turismul a inregistrat insa o scadere semnificativa, care a dus la disparitia mai multor locuri de munca. Dupa evenimentele din 2011, violentele de strada dintre crestini si musulmani au determinati multi turisti sa excluda Egiptul din planurile lor de vacanta. Numai in aprilie, in Egipt un om a fost ucis, iar alti 80 raniti, intr-o incaierare din fata Catedralei Ortodoxe din centrul orasului Cairo, relateaza CNN.

Extremistii musulmani, reprimati sub regimul lui Mubarak, beneficiaza astazi de mai mare libertate din partea noului regim, lucru care a dus la numeroase confruntari violente, intr-o tara preponderent musulmana.

Cu toate astea, Hisham Zazou, ministrul Turismului din Egipt, a declarat pentru CNN, ca perceptia generala este una gresita si ca nu toata tara este periculoasa.