O politică potrivit căreia băncile centrale se angajează să compenseze inflaţia scăzută dacă nu-şi ating temporar obiectivele "ar putea fi examinată", ca parte a revizuirii strategice a instituţiei, a declarat Lagarde, la o conferinţă desfăşurată miercuri la Frankfurt.

"Dacă este credibilă, o astfel de strategie ar putea întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia când este o perioadă dificilă, deoarece promisiunea de depăşire a ţintei de inflaţie sporeşte aşteptările în ceea ce priveşte inflaţia şi, prin urmare, reduce ratele dobânzilor reale", a explicat şeful BCE, potrivit Agerpres.

Oficialul nu a comentat în privinţa perspectivelor imediate ale politicii monetare, deşi a observat că ancorarea aşteptărilor pieţelor privind inflaţia "s-au atenuat probabil".

Lagarde a admis că în următoarele luni preţurile în zona euro vor scădea, dar a dat asigurări că vor creşte din nou la începutul anului viitor.

BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei.

Datele sunt extrem de îngrijorătoare, deoarece obiectivul-ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) este o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.