Numarul ajustat sezonier de persoane angajate a ajuns acum la 59,4 milioane, a anuntat vineri institutul de statistica de la Toyko. Totodata, productia industriala a crescut cu 0,8% fata de luna anterioara, sub estimarile inaintate de majoritatea analistilor. 

Toate aceste date nu fac decat sa alimenteaza temerile ca revenirea economiei japoneze dupa cutremurul devastator din martie se va impiedica de tendinta producatorilor de a-si muta operatiunile peste hotare din cauza aprecierii yenului, de deteriorarea increderii consumatorilor si de perspectivele cresterii taxelor. 

Provocarile recente sunt lovituri grele pentru o economie afectata deja de imbatranirea si scaderea populatiei. 

Yenul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 76,59 yeni/dolar in Tokyo, cu mai putin de 1% sub maximul record de 75,95 yeni/dolar al perioadei de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, inregistrat pe 19 august. Indicele Nikkei 225 a stagnat vineri, la putin peste 8.700 de puncte, nivel care nu se poate compara cu maximul de aproape 39.000 de puncte din 1989, atins dupa patru ani in care bursa nipona a crescut cu aproape 200%. 

Guvernul a anuntat marti ca va incepe sa implementeze masuri de combatere a impactului aprecierii yenului, inclusiv subventii pentru companiile care nu isi mai pot intretine angajatii, scrie Mediafax.

Mai multi mari producatori japonezi, in frunte cu Panasonic, au anuntat planuri de mutare a unor operatiuni peste hotare. 

"Ma ingrijoreaza ce va urma dupa acest an, cand vom incepe sa vedem impactul real al aprecierii yenului si franarii cresterii din SUA. Investitiile guvernamentale de reconstructie nu vor fi suficiente pentru a alimenta o revenire in V", a afirmat un economist al Daiwa Asset Management Tokyo

Citeste si:

Cu 300.000 de angajati mai putin in 2010, castigul salarial net a crescut cu 30 de lei

Nokia, prabusirea unui brand care nu a stiut sa-si foloseasca notorietatea in batalia telefoanelor inteligente VIDEO