Saptamana trecuta, Delhi s-a confruntat cu o majora pana de curent, o situatie obisnuita pentru India cotidiana, dar nu si pentru locuitorii cartierelor rezidentiale. In aceste locuri, confortul politicienilor si al birocratilor de top este pus de multe ori mai presus chiar decat asigurarea nevoilor de baza din spitale. Intreruperea curentului in nordul Indiei, poate cea mai mare din istorie, a afectat aproape 700 de milioane de oameni.

O stire cu adevarat globala, care arata neputinta acestei tari de a tine pasul cu cresterea economica, crestere justificata insa mai mult de comparatia cu zilele de instabilitate politica, revolte si boli, scrie cotidianul britanic.

Bunastarea Indiei, desi inegal raspandita, a crescut substantial in ultimii 20 de ani, lucru vizibil prin aparitia hotelurilor si a restaurantelor de clasa, a aeroporturilor, a clinicilor private si a galeriilor de arta. Acestea din urma reusesc sa fie mai pregnante in ochii strainilor, luand locul mai vechilor probleme, dar la fel de actuale: foametea si mizeria.

Diferenta dintre optimismul din jurul Indiei si situatia reala este, insa, una considerabila. In cea mai recenta carte a sa, analistul si bancherul Ruchir Sharma spune ca India are, in cel mai bun caz, 50% sanse de a deveni ceea ce el numeste o “natiune-surpriza”, din punct de vedere al dezvoltarii. Teoria economistului se bazeaza pe faptul ca au mai existat in istorie state a caror crestere economica rapida a fost urmata de un declin la fel de rasunator.

Statisticele nu par sa afecteze insa elitele Indiei, acel mic procent din populatie, mult depasit de numarul celor care nu isi permit nici macar o ceasca de cafea pe zi. Desi cele mai bune prognoze vorbesc despre cartiere rezidentiale de lux sau campusuri universitare populate cu specialisti IT, schimbarile de pana acum se rezuma la o serie de locuinte de calitate indoielnica, raspandite in principalele orase. 

Cresterea anuala de 6.5% a PIB-ului Indiei, chiar daca incetinita in ultima perioada, este una impresionanta. Totusi, multi economisti sustin ca tara are nevoie de o crestere anuala de aproape 7%, doar pentru a nu pierde teren si a se mentine pe pozitie. Daca alte natiuni pot supravietui unor perioade mai slabe, India nu isi permite acest lux.

Sute de milioane de oameni vor intra pe piata muncii in anii urmatori, avand nevoie de case, asigurari de sanatate si, bineinteles, joburi. O incetinire a ritmului de dezvoltare nu reprezinta deci o optiune.

Exista si voci care sustin ca India, datorita statului sau de tara democratica, poate reprezenta o punte de legatura catre marile puteri din Vest. Momentan insa, conducatorii se complac intr-o stare de apatie, lucru care in lipsa unei reactii puternice a mass-media si a clasei de mijloc va ramane neschimbat pana la alegerile din 2014.

Dupa cum s-a intamplat si in 1990, cand un blocaj financiar a generat niste reforme de bun augur pentru tara, este posibil ca problemele din ultimii ani sa se incheie in cele din urma cu o perioada de prosperitate. India pare sa reactioneze bine in vremuri de criza, dar calea spre stabilitate este departe de a fi una neteda, concluzioneaza The Guardian.