Companiile îşi regândesc planurile privind producţia şi lanţurile de aprovizionare pe fondul creşterii costurilor cu forţa de muncă în China, a escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China şi a efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Fabrica de televizoare din Tianjin este singura bază de producţie a Samsung Electronics TV din China, a precizat un purtător de cuvânt al companiei sud-coreene. Decizia face parte din "eforturile companiei de îmbunătăţire a eficienţei" în facilităţile sale de producţie, se arată într-un comunicat al Samsung.

Conform surselor, închiderea unităţii va avea loc la finalul lunii noiembrie. Fabrica are aproximativ 300 de angajaţi.

Citește și: Tot mai multe companii închid fabricile din China și relochează producția. De ce părăsesc giganții străini a doua economie a lumii

În ultimii ani, Samsung şi-a închis facilităţile de producţie din China. În prezent, grupul sud-coreean mai deţine o uzină unde se produc electrocasnice în Suzhou şi o fabrică de chipuri în Xian, scrie Agerpres.

În august, Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China. Anul trecut, Samsung a pus capăt producţiei de smartphone-uri în China după ce cota sa de piaţă s-a apropiat de zero.

”Fabrica lumii nu mai există”

Și producătorii taiwanezi de echipamente electronice Foxconn şi Pegatron se numără printre companiile asiatice care analizează posibilitatea de a construi noi uzine în Mexic, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Decizia vine ca urmare a dificultăților prin care trec producătorii de componente, după ce războiul comercial dintre SUA şi China precum şi pandemia cu coronavirus au determinat firmele să îşi reexamineze lanţurile globale de aprovizionare.

Aceste planuri ar putea însemna investiţii în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru a doua mare economie din America Latină, care în acest an ar urma să înregistreze prima recesiune de la Marea Criză din 1930.

Foxconn şi Pegatron se numără printre contractorii cu are lucrează mai mulţi producători de telefoane mobile, inclusiv Apple. Potrivit surselor citate de Reuters, Foxconn intenţionează să producă telefoane iPhone la o uzină din Mexic. Foxconn ar urma să ia o decizie definitivă cu privire la o noua uzină la finele acestui an, urmând ca după aceea să înceapă şi lucrările de construcţie, însă deocamdată nu există nicio certitudine, au precizat sursele citate.

În urmă cu două săptămâni preşedintele Foxconn, Liu Young-way a declarat la o conferinţă că din cauza tensiunilor dintre SUA şi China lumea este împărţită în două grupuri, iar compania Foxconn are de gând să dispună de două lanţuri de aprovizionare pentru a putea deservi cele două pieţe. "Fabrica lumii nu mai există", a apreciat Liu Young-way, adăugând că aproximativ 30% dintre produsele companiei sunt fabricate în prezent în afara Chinei iar acest procent ar putea creşte.

Sursele citate de Reuters au mai spus şi că firma chineză Luxshare Precision Industry Co analizează posibilitatea de a construi o uzină în Mexic în acest an pentru a contracara un război al tarifelor vamale declanşate între primele două economii ale lumii. Deocamdată nu este clar care sunt liniile de produse avute în vedere de Luxshare, care potrivit informaţiilor apărute în media este un important producător pentru Apple Airpods.