Potrivit decretului, Rusia va livra grau si materiale de constructii in Iran, o tara vizata de sanctiuni internationale, in schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidential va permite si onorarea contractului care prevede vanzarea de catre Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 in Iran, o masura care va deranja Statele Unite si alte tari occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "In schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sanctiuni impuse Iranului", a explicat oficialul rus.

Prin acest decret, care nu inseamna modificarea in vreun fel a sanctiunilor internationale, Rusia spera sa faca un pas inaintea Occidentului, in relatia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul in domeniul nuclear si ar putea atenua regimul de sanctiuni impus Teheranului.

SUA si Israelul critica decizia Rusiei

Statele Unite si Israelul au criticat luni decizia Rusiei de a exporta in Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relateaza Le Figaro, in pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Opunerea noastra la aceste vanzari este veche si publica. Credem ca aceste vanzari nu ajuta in niciun fel", a apreciat colonelul Steven Warren, purtatorul de cuvant al Pentagonului, referindu-se la posibilitatea ca Rusia sa-si onoreze un contract care prevede livrarea catre Iran a unor sisteme de rachete de tip S-300. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Si ministrul israelian al Informatiilor, Youval Steinitz, a denutat decizia Rusiei de a ridica interdictia privind livrarea unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului.

Acest anunt este "rezultatul legitimarii oferite Iranului prin acordul in curs de pregatire si o dovada a faptului ca avantul economic care va urma anularii unor sanctiuni (internationale) va fi exploatat de catre Iran pentru a se inarma, nu pentru a asigura bunastarea poporului iranian", a afirmat Youval Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

El a facut aluzie la acordul de principiu incheiat pe 2 aprilie de Iran si marile puteri. Acest acord prevede controale mai stricte asupra programului nuclear al Teheranului, in schimbul carora Iranul solicita anularea unor sanctiuni internationale. Un acord final urmeaza sa fie semnat inainte de sfarsitul lui iunie.