Jozef Dudek, în vârstă de doi ani, s-a sufocat în 2017, când un dulap Malm al IKEA s-a răsturnat în casa familiei sale din California.

Comoda, care cântăreşte 32 de kilograme, a fost rechemată de pe piaţă un an mai târziu din motive de siguranţă, în urma morţii altor trei copii.

Despăgubirea acordată de IKEA este cea mai mare plătită vreodată în SUA pentru moartea din culpă a unui copil, potrivit avocaţilor.

”Chiar dacă niciun acord nu poate schimba evenimentele tragice care ne-au adus aici, pentru binele familiei şi al tuturor celor implicaţi suntem recunoscători că acest litigiu a ajuns la sfârşit”, a declarat un purtător de cuvânt al IKEA, potrivit News.ro.

Rămânem dedicaţi eforturilor de a răspunde acestei probleme foarte importante a siguranţei locuinţei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Părinţii copilului, Joleen şi Craig Dudek, au declarat că au fost ”devastaţi” de pierderea fiului lor.

”Nu ne-am gândit niciodată că un copil de doi ani poate face ca o comodă de doar 76 de centimetri să cadă şi să îl sufoce. Abia ulterior am aflat că era instabilă din proiectare. Ne spunem povestea acum pentru că nu dorim să se mai ntâmple unei familii”, potrivit cuplului, care a cerut tuturor celor care mai au comoda respectivă de la IKEA să o returneze.

Familia a mai anunţat că va dona 1 milion de dolari din suma obţinută organizaţiilor care lucrează pentru protejarea copiilor de produse periculoase.

În 2016, IKEA a rechemat milioane de comode Malm pe piaţa din America de Nord, din motive de siguranţă. A fost cea mai mare rechemare din istoria companiei.

Iniţial, compania a avertizat clienţii să fixeze comoda de perete, dar moartea unui al treilea copil a determinat-o să ia măsura rechemării.

Camden Ellis, de doi ani, Curren Collas, doi ani, şi Ted McGee, de doi ani şi 11 luni, au fost striviţi de o astfel de comodă.

În luna decembrie a anului respectiv, compania a acceptat plata a 50 de milioane de dolari, într-un acord cu familiile celor trei copii.

Potrivit acordului, IKEA s-a angajat să vândă pe piaţa americană doar comode care respectă sau depăşesc standardele de siguranţă voluntare stabilite la nivel naţional pentru produsele de depozitare a îmbrăcămintei.

 Moartea copiilor a determinat Comisia pentru Siguranţa Produselor de Consum din Statele Unite să lanseze o campanie de educaţie legată de riscurile de cădere a comodelor.

În 2017, IKEA a relansat campania de rechemări din Statele Unite şi Canada, afirmând că produse din gama Malm şi alte comode şi dulapuri implică ”riscuri serioase de răsturnare şi de blocare”, dacă nu sunt fixate de un perete.