"Nu s-a putut ajunge la un acord oficial" cu partenerii sociali, dar "niciunul nu s-a opus majorarii salariului minim la 530 de euro", se anunta intr-un comunicat.  

De aceasta masura, care figura in programul socialistilor, "vor beneficia peste 500.000 de salariati", a precizat executivul portughez.  

Precedenta majorare a salariului minim, la 505 euro, a avut loc in septembrie 2014 si a fost insotita de compensatii in favoarea angajatorilor.

Potrivit executivului, negocierile dintre sindicate si patronat au esuat in privinta mentinerii sau eliminarii acestor compensatii care, in final, vor disparea de la 1 ianuarie.  

Guvernul socialist, care a succedat dreptei dupa alegerile legislative din octombrie cu ajutorul sprijinului inedit al stangii radicale, intentioneaza sa creasca salariul minim in fiecare an pentru a atinge 600 de euro in 2019.  

"A impune economiei costuri suplimentare pe care poate nu le va suporta reprezinta un semnal prost trimis de guvern", a apreciat seful opozitiei de dreapta, Pedro Passos Coelho.  

Executivul socialist, care a mai anuntat o crestere a pensiilor si alocatiilor familiale, sustine insa ca aceasta masura este menita sa majoreze puterea de cumparare a portughezilor si sa stimuleze economia.  

Banca Portugaliei prevede pentru 2015 o rata de crestere de 1,6%, in timp ce Comisia Europeana estimeaza ca PIB al tarii va spori cu 1,7% in acest an.

De asemenea, si guvernul de la Sofia a aprobat miercuri majorarea salariului minim la 420 leva (aproximativ 214,70 euro sau 970 de lei) de la 1 ianuarie 2016, transmite Novinite.  

Majorarea ar urma sa-i motiveze pe cei aflati in cautarea unui loc de munca si sa satisfaca necesitatile persoanelor care sunt platite cu salariul minim. De asemenea ar urma sa reduca numarul celor saraci si sa stimuleze consumul intern.  

Salariul minim pe ora va fi de 2,5 leva, pentru o zi lucratoare de opt ore.  

Cresterea este prevazuta in Bugetul pe 2016, iar o alta este propusa de la 1 ianuarie 2017, la 460 de leva.  

Conform estimarilor FMI, PIB-ul Bulgariei ar urma sa inregistreze o crestere de 1,7% anul acesta, in linie cu avansul de anul trecut.  

In Romania, Guvernul a decis recent sa inghete, deocamdata, salariul minim pe economie la 1.050 de lei.