In replica, liderul Verzilor germani, Cem Oezdemir, a criticat propunerea Guvernului de la Berlin prin care va fi mai usoara blocarea investitiilor companiilor chineze, avertizand ca Germania ofera astfel un exemplu negativ pentru comertul liber.

In opinia acestuia, Executivul ar trebui sa ceara, in schimb, conditii de concurenta echitabile in China, in loc sa creeze obstacole pentru oamenii de afaceri chinezi care vor sa investeasca in cea mai mare economie europeana, a explicat Cem Oezdemir.

"Nu cred ca este modul potrivit de a reactiona. China trebuie sa se deschida. Noi nu ar trebui sa ne inchidem. Daca vrem ca statul chinez sa joace corect, si noi trebuie sa jucam corect si nu ar trebui sa adoptam modelul chinez", a afirmat Oezdemir intr-un interviu acordat Bloomberg Television, potirvit Agerpres.

In total, anul acesta companiile chineze au anuntat sau au finalizat in Germania achizitii evaluate la nivelul record de 11,3 miliarde de euro (12,5 miliarde de dolari), de aproape opt ori mai mari fata de nivelul din 2015, conform datelor Bloomberg.

Grupul chinez Sanan Optoelectronics a confirmat luna trecuta ca a avut "un contact preliminar" cu Osram, dupa ce informatiile din presa privind posibila achizitionare a producatorului german de corpuri de iluminat a dus la cresterea actiunilor Osram.

Daca Sanan va face o oferta pentru Osram, a carei capitalizare bursiera se ridica la sase miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), ar fi cea mai mare achizitie a unei companii germane de catre un cumparator din China.

Un potential licitator al Osram ar putea achizitiona participatia de 17,5% pe care o detine Siemens la Osram, inainte de a face o oferta pentru preluarea integrala a producatorului german de corpuri de iluminat.

Ministerul Economiei din Germania a precizat ca a aflat din presa despre oferta de preluare a Sanan Optoelectronics, dar este o problema a companiei Osram pe care nu o poate comenta. Un purtator de cuvant al ministerului a precizat ca Germania este o economie deschisa, care saluta investitiile companiilor straine, dar Guvernul vrea sa se asigure ca este un nivel corect al concurentei.

In iulie, producatorul chinez de electrocasnice Midea si-a majorat la 76,38% participatia detinuta la compania germana Kuka. Anterior, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, si-a exprimat rezervele fata de intentia Midea de a prelua producatorul german de roboti Kuka, declarand ca ar prefera o preluare de catre un alt grup german sau european. Sigmar Gabriel a criticat investitiile realizate de "companiile care vin din tarile care nu si-au deschis pietele", o aluzie deschisa la China, chiar daca a subliniat ca nu vizeaza "nicio tara anume".

In ultimii ani, mai multe IMM-uri germane din sectorul industriei au trecut sub control chinez. Legislatia germana permite Guvernului sa se opuna preluarii controlului unei companii germane de catre o companie straina, daca securitatea sau ordinea publica sunt in pericol, insa aceste aspecte nu sunt singurele care ar trebui luate in prezent in considerare, crede Sigmar Gabriel.