Exporturile de gaze naturale ale Rusiei catre tarile din Europa de Vest au scazut anul trecut cu 3,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 117,92 miliarde de metri cubi de gaz, se arata intr-un raport al producatorului rus de gaze naturale, potrivit agentiei de presa Itar-Tass.

Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumparat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom in 2014, in coborare cu 3,7% fata de anul anterior.

De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scazut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile Gazprom catre Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. In aceste conditii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia.

Spre comparatie, Franta, a doua mare economie europeana, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi.

Gazprom vrea sa renunte la livrarea gazelor naturale catre Europa prin Ucraina pana in 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, pana la granita cu Grecia. Statele din Uniunea Europeana ar urma sa construiasca alte conducte de legatura cu Turkish Stream pentru a putea primi gaze naturale din Rusia.

Veniturile in dolari ale Gazprom in Europa ar putea scadea in acest an la cel mai redus nivel dn ultimul deceniu, potrivit estimarilor guvernamentale, dar, calculate in ruble, vanzarile ar putea atinge un nivel record, ca efect al devalorizarii rublei.

Pretul mediu al livrarilor rusesti de gaze in afara spatiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat in Ministerul rus al Economiei.

Acest pret este cu 35% sub nivelul anului trecut si cel mai redus dupa 2005, dar, calculat in ruble, pretul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luand in considerare estimarile de curs valutar ale ministerului.