Preşedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, firma elveţiano-olandeză Allseas, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte pe ultimul tronson al gazoductului.

Decizia celor de la Allseas va provoca întârzieri şi va majora costurile proiectului, însă chiar şi aşa gazoductul va fi finalizat în a doua jumătate a lui 2020, a declarat luni Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei, într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, scrie Agerpres.

Decizia lui Donald Trump nu a fost o surpriză, dar sancţiunile sunt "complet de neînţeles", având în vedere recentul acord convenit de Rusia şi Ucraina cu privire la tranzitul gazelor naturale, şi, de asemenea, faptul că "acesta nu este un mod prin care să te porţi cu prietenii", a spus Peter Beyer. Acesta a adăugat că Germania "se aştepta la mai multă înţelegere din partea prietenilor americani".

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Trump a criticat Germania pentru că nu face mai mult pentru a-şi diversifica importurile energetice, în timp ce cancelarul german Angela Merkel susţine că Nord Stream 2 este un proiect crucial pentru a asigura securitatea energetică.

Peter Beyer a spus şi el luni că SUA încearcă să îşi promoveze exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa, iar gazele mai scumpe ar duce la majorarea preţurilor pentru consumatorii germani.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Conducta Nord Stream 2 era preconizată să devină operaţională la finele lui 2019, dar numeroase obstacole au împiedicat până acum finalizarea proiectului. Abia la sfârşitul lunii octombrie s-a obţinut acordul din partea guvernului danez pentru ca gazoductul să îi traverseze apele. Acest aspect, alături de sancţiunile SUA, riscă destul de mult întârzierea punerii în funcţiune a gazoductului, prevăzută iniţial pentru sfârşitul acestui an.

Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA, care acuză Germania că îşi majorează astfel dependenţa de gazul natural rusesc, precum şi de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică şi Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va creşte dependenţa UE de Moscova.