Pentru asigurarea stabilitatii economiei germane este necesara o solutie a crizei datoriilor suverane care a obligat tari puternic indatorate din zona euro, Grecia, Irlanda si Portugalia, sa ceara sprijin international.

"Riscurile efectelor negative ale crizei datoriilor suverane in Germania raman ridicate", a declarat Maria Malas Mroueh, analist al Fitch.

Ea a facut referire la orientarea catre exporturi a economiei germane si la expunerile sectorului bancar la statele indatorate de la periferia zonei euro.

La confirmarea ratingului, Fitch a mentionat revenirea puternica a economiei germane in 2010, cand a avut un avans de 3,5%, scaderea ratei somajului si investitiile mari.

Au aparut insa ingrijorari legate de cresterea economica viitoare, din cauza incetinirii activitatilor in strainatate.

Cresterea PIB-ului german a incetinit la numai 0,1% in trimestrul al doilea, iar analistii sunt ingrijorati in special in privinta exportului si a reticentei populatiei de a face cheltuieli de consum.

Increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut la minimul ultimilor doi ani si jumatate

Indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor calculat de institutul german de cercetari ZEW, care anticipeaza evolutiile pe termen de sase luni, a scazut la -43,3 puncte, de la 37,6 puncte in august. Analistii anticipau ca indicele va cobori la -45 puncte.

Comisia Europeana a revizuit saptamana trecuta in scadere prognozele privind cresterea economica a zonei euro in semestrul al doilea, avertizand ca ar putea ajunge la stagnare la sfarsitul anului.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, anticipeaza insa o crestere economica "solida" a Germaniei in trimestrul al treilea. Banca a reiterat luna trecuta prognoza unui avans de circa 3% al PIB in acest an.

Berlusconi, corigent la rating. Cum ne va afecta retrogradarea economiei Italiei de catre S&P