Ministerul de Finanţe a creat un fond de 150 de milioane de euro, prin intermediul creditorului de stat Bpifrance Financement, pentru a investi în companiile locale dacă acestea primesc oferte de preluare nesolicitate de la investitorii străini.

Guvernul ar putea majora anul viitor fondul la 500 de milioane de euro, a anunţat vineri Ministerul de Finanţe.

Noul vehicul face parte dintr-un pachet de asistenţă financiară pentru industria tehnologică din Franţa. În martie, Guvernul a adoptat o serie de măsuri financiare pentru a sprijini companiile inovative, ca parte a împrumuturilor garantate de stat de 300 de miliarde de euro, menite să sprijine economia afectată de pandemia de COVID-19.

De asemenea, Franţa a adoptat un program de 100 de milioane de euro pentru firmele care nu îndeplinesc condiţiile pentru a accesa împrumuturile garantate de stat.

Conform unui document consultat de Reuters, și Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, parte a eforturilor de a împiedica firmele din China să preia companii europene din diverse sectoare.

Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

Documentul, care ar urma să fie adoptat până în 15 iunie dacă statele din blocul comunitar ajung la un acord, marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China, care vor să domine industria şi să absoarbă cunoştinţele europeană, scrie Agerpres.

De asemenea, guvernele UE sunt frustrate că autorităţile de la Beijing nu au respectat anunţul de anul trecut privind deschiderea economiei.

Începând din 11 octombrie, când sunt anunţate preluări străine, guvernele UE vor fi obligate să prezinte Executivului comunitar detaliile, în zone ca media, transport şi comunicaţii. Dacă controlul va fi extins, vor fi incluse şi proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

Transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze.

La începutul crizei generate de pandemie cu coronavirus, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a recomandat țărilor UE să cumpere participații la companiile care se confruntă cu probleme financiare în această perioadă, pentru a le proteja de preluările masive ale Chinei.

Țările europene sunt îngrijorate de mai multă vreme de extinderea masivă a Chinei pe continent, prin preluarea unor mari companii europene, însă criza provocată de extinedrea coronavirusului și scăderea abruptă a prețurilor pot constitui o oportunitate fără precedent pentru țara asiatică de a prelua companii strategice în Europa.