Nivelul ridicat al şomajului a fost o problemă pentru toate guvernele franceze din ultimele decenii, iar preşedintele Emmanuel Macron a reuşit unele progrese cu diminuarea ratei şomajului după o serie de reforme în favoarea mediului de afaceri.

În cursul următoarelor săptămâni Macron ar urma să prezinte un nou set de măsuri destinate stimulării creşterii economice prin reducerea obstacolelor pentru companii. Preşedintele Franţei va avea ultimul cuvânt cu privire la eventualele reduceri de taxe.

"Pactul productiv are un obiectiv clar: ocuparea deplină a forţei de muncă până în 2025. În acest scop vor fi utilizate toate instrumentele, inclusiv o reducere a taxelor pe producţie, potrivit unui calendar care ar urma să înceapă în 2021", a declarat Bruno Le Maire la o întâlnire cu oamenii de afaceri de săptămâna trecută, scrie Agerpres.

În trimestrul trei al anului trecut, rata şomajului în Franţa era de 8,6%, cu puţin peste nivelul de 8,5% înregistrat în trimestrul al doilea, acesta fiind cea mai redusă rată a şomajului înregistrată în Franţa după anul 2008.

Taxele pe producţie sunt un set de taxe pe care companiile din Franţa trebuie să le plătească pe lângă taxele normale pentru veniturile realizate. Ministerul francez de Finanţe estimează că aceste taxe au o valoare combinată de 77 miliarde euro, dublu faţă de media din UE şi de şapte ori mai mare decât în Germania, iar firmele franceze se plâng frecvent că aceste taxe sunt o problemă pentru competitivitatea lor.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că Macron ar putea avea probleme în a reduce taxele pe producţie deoarece acestea sunt o sursă importantă de venituri pentru administraţiile locale şi regionale, care se confruntă deja cu problema diminuării veniturilor după eliminarea taxei pe reşedinţa principală, comentează AFP.