"Suntem primii in Europa care am anticipat supravegherea bancara europeana", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, dupa aprobarea in Executiv a unui proiect de lege pe aceasta tema.

Reforma prevede interzicerea anumitor practici, precum tranzactiile electronice de inalta frecventa, care constau in programarea calculatoarelor pentru operatiuni rapide cu acelasi produs financiar.

"Acest plan consta in separarea activitatilor speculative de activitatile care sunt utile pietei muncii si economiei", a explicat ministrul Economiei, Pierre Moscovici, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Reforma vizeaza reducerea riscurilor prea mari asumate de banci pe pietele financiare pentru profitul propriu, in detrimentul deponentilor. Proiectul prevede trecerea acetor activitati intr-o divizie separata, pentru a proteja banca in cazul unor probleme. In banca vor ramane in schimb activitatile utile finantarii economiei, in special a companiilor.

Unii finantisti considera ca proiectul de lege este sub promisiunile facute in campania electorala de presedintele Francois Hollande. "Reforma va schimba prea putin lucrurile", a declarat un bancher.

Federatia bancara franceza a cerut ca toate reglementarile suplimentare sa nu limiteze capacitatea bancilor franceze de a finanta economia sau sa nu distorsioneze concurenta.