"Suntem gata sa colaboram. Vom trimite probabil in scurt timp asistenta tehnica Ucrainei, pentru ca asta este datoria noastra catre un stat membru al Fondului, daca acesta cere si este clar ca asta se va intampla", a declarat Lagarde in contextul unei intalniri cu studenti ai Universitatii Stanford, din SUA, transmite Bloomberg.

Noii lideri ai Ucrainei, instalati dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici in urma mai multor saptamani de proteste de amploare, au nevoie disperata de ajutor financiar pentru stabilizarea economiei.

In contextul schimbarilor politice, Rusia reanalizeaza o linie de credit de 15 miliarde de dolari convenita cu Ucraina in decembrie.

Ucraina intentioneaza sa numeasca un nou guvern, de tranzitie, joi, urmand ca intre timp presedintele interimar Oleksandr Turcinov sa incerce sa ajunga la un acord cu liderii protestatarilor.

Turcinov a indicat ca o noua administratie ar trebui formata rapid, pentru a obtine cat mai curand un pachet financiar de pana la 35 de miliarde de dolari. SUA si UE s-au angajat sa ajute noua administratie.

"Pentru a merge mai departe, pentru a sustine mai bine economia, trebuie sa ne angajam intr-un dialog in care autoritatile ucrainene, odata desemnate, vor cauta sa obtina ajutorul FMI", a spus Lagarde.

FMI a acordat doua imprumuturi Ucrainei in ultimii sase ani, inclusiv printr-un program de 15,6 miliarde de dolari inceput in 2010. Programul a fost suspendat in 2011, dupa ce guvernul a refuzat sa creasca preturile la gaze naturale pentru consumul intern, masura destinata reducerii deficitului bugetar.

Lagarde a declarat, tot saptamana aceasta, ca FMI va sprijini Ucraina daca "are nevoie de consiliere politica, sprijin financiar si vrea cu adevarat sa reformeze economia".