În mai au fost exportate bunuri "made in Germany" în valoare de 113,9 miliarde de euro (127,8 miliarde de dolari), în timp ce importurile s-au ridicat la 93,4 miliarde de euro, astfel încât excedentul comercial s-a situat la 18,7 miliarde de euro (20,99 miliarde de dolari). În aprilie, excedentul a fost de 16,9 miliarde de euro.

Exporturile au urcat în mai cu 4,5% faţă de perioada similară din 2018 şi cu 1,1% comparativ cu luna precedentă. Importurile au înregistrat un avans anual de 4,9% şi o scădere lunară de 0,5%, arată datele publicate de Destatis.

Economiştii se aşteptau la un avans lunar de 0,5% al exporturilor şi de 0,7% al importurilor. În aprilie, livrările peste hotare au scăzut cu 3,4%.

Separat, Destatis a informat că producţia industrială a crescut cu 0,3% în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 2%.

Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, apreciază că avansul producţiei industriale în mai nu indică sfârşitul problemelor cu care se confruntă sectorul industriei din Germania.

"Din contră, acum pare aproape sigur că în trimestrul doi din 2019 a scăzut producţia industrială, ceea ce contribuie semnificativ la declinul PIB-ului Germaniei, sau chiar la contractarea economiei", a avertizat Kenningham.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.