In acest an, autoritatile siriene au inregistrat in medie 5.000 de cereri de pasapoarte, zilnic, fata de 1.000 in 2014, a indicat publicatia siriana, citand Ministerul pentru Emigratie sirian.  

In total, 829.000 de pasapoarte au fost eliberate de autoritati in 2015, ceea ce inseamna 3.000 pe zi, in Siria si in strainatate.  

Aceasta crestere spectaculoasa se explica prin plecarea a milioane de cetateni sirieni din calea razboiului intern care face ravagii in tara lor incepand din 2011, dar si prin introducerea, in aprilie, a unor proceduri mai simple in cazul sirienilor stabiliti peste hotare.  

Cresterea numarului de pasapoarte emise pentru sirienii stabiliti in strainatate se traduce printr-o crestere a veniturilor pentru un stat care duce lipsa de valuta.

Eliberarea unui pasaport sirian pentru cetatenii aflati peste hotare costa 400 de dolari (363 euro) si doar 17 dolari (15 euro) in Siria, in procedura normala.

Pasapoartele eliberate in Siria au adus 8 milioane dolari (7,25 milioane euro) la bugetul tarii, potrivit Ministerului pentru Emigratie sirian.  

Printre altele, traficul cu pasapoarte siriene false este in crestere, intrucat tarile europene acorda in general azil cetatenilor sirieni, explica ziarul Al-Watan.  

State europene, precum Suedia, Danemarca si Norvegia, "au simtit pericolul" si au trimis delegatii in Siria pentru a se informa in legatura cu masurile de identificare a pasapoartelor siriene false, adauga publicatia citata.