"Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate si vor ramane asa pana cand vor fi tratate pierderile operatiunilor de creditare. Europa se afla in urma Japoniei cu 10-15 ani, traversand o recesiune a activelor la sfarsitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani", arata studiul realizat de Nick Anderson, James Chappell si Eoin Mullany, analisti la banca germana Berenberg, relateaza Bloomberg. 

Problemele economice si financiare ale Europei isi au originea, ca si in cazul Japoniei, in tendinte demografice puternice, precum imbatranirea populatiei si cresterea populatiei inactive in raport cu cea activa. 

Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua in urmatorii 10-15 ani, cu rate scazute ale dobanzilor si o abundenta de lichiditati care afecteaza profitabilitatea si calitatea activelor bancilor, in conditiile in care institutiile financiare trebuie sa isi restranga in continuare portofoliile. 

In plus, rezervele de capital al bancilor europene sunt in continuare slabe, chiar si dupa evaluarea cuprinzatoare publicata de Banca Centrala Europeana in octombrie anul trecut. 

Potrivit analistilor Berenberg, daca pierderile din imprumuturi inregistrate de bancile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci institutiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro. 

Intre putinii "castigatori pe termen lung" s-ar putea afla HSBC Holdings, UBS Group, ING Groep si bancile nordice, precum Nordea Bank, care se concentreaza pe castig si nu pe dezvoltare, reusind astfel sa administreze eficient costurile si sa oferea dividende ridicate, dar sustenabile.