S&P a justificat decizia prin perspectivele mai bune ale Spaniei si a schimbat estimarea privind cresterea economica medie pentru perioada 2014-2016 de la 1,2% la 1,6%, situatie care reflecta efectele reformelor structurale. 

Spania a iesit dintr-o perioada prelungita de scadere economica in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul de la Madrid vizeaza un avans al PIB de 1,2% pentru acest an si de 1,8% pentru anul urmator. 

Autoritatile se confrunta insa, in continuare, cu rate foarte ridicate de somaj si deficit bugetar, in timp ce bancile, care au avut nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de euro in 2012, acorda inca imprumuturi cu dificultate. 

Spania, la fel ca alte tari aflate in dificultate din zona euro, a beneficiat in ultimele luni de un apetit sporit pentru obligatiuni din partea investitorilor, ca urmare a calmarii temerilor privind destramarea zonei euro, dar si a efectelor reformelor. 

Fitch a imbunatatit vineri calificativul Greciei la "B", cu perspectiva stabila, in urma consolidarii finantelor statului.  Fitch a crescut ratingul Spaniei cu o treapta, la "BBB+", in aprilie, in timp ce Moody's a urcat calificativul tarii la "BBB" in februarie.