Taxele vamale de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% la asupra celor de aluminiu, anunţate de Donald Trump, sunt contestate de europeni şi alţi parteneri comerciali ai Statelor Unite ca Japonia, însă aceştia au eşuat în a obţine satisfacţie într-o serie de întrevederi desfăşurate sâmbătă la Bruxelles.

"Uniunea Europeană, ţări minunate care tratează foarte rău Statele Unite în comerţ, se plânge de taxele asupra oţelului şi aluminiului" a scris Donald Trump pe Twitter.

"Dacă abandonează obstacolele lor îngrozitoare şi taxe vamale asupra produselor americane, le vom abandona şi noi pe ale noastre. Dacă nu, vom taxa maşinile etc. Corect!", a adăugat el.

Europenii i-au făcut cunoscute nemulţumirile lor sâmbătă reprezentantului american pentru comerţ, Robert Lighthizer, prezent la Bruxelles pentru o reuniune prevăzută cu mult timp înainte cu comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, şi ministrul japonez al economiei, Hiroshige Seko. Japonia, ca şi Uniunea Europeană, cere să fie scutită de taxele americane.

"Discuţia a fost sinceră", dar "nu am obţinut imediat claritate asupra procedurii de a fi exceptaţi şi discuţiile vor continua săptămâna viitoare", a anunţat Cecilia Malmstrom într-un mesaj pe Twitter la finalul reuniunii care a durat aproape patru ore.

Marile economii ale lumii au reacționat, vineri, după ce președintele american Donald Trump a semnat decretul prin care introduce tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump.

În caz contrar, a afirmat aceasta, Bruxelles-ul este pregătit să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile, informează Reuters, preluată de Agerpres.

''Am afirmat tot timpul că Europa nu este cu certitudine o ameninţare pentru securitatea internă a Americii, astfel încât ne aşteptăm să fim excluşi. Aşteptăm claritate privind declaraţiile preşedintelui SUA, însă suntem de părere că nu este o decizie bună pentru economia mondială'', a declarat Malmstrom.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

Dacă tarifele anunţate de SUA vor fi aplicate UE, blocul comunitar va răspunde în termen de 90 de zile, aşa cum recomandă Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat Malmstrom.