''Coronavirusul este o criză globală, nu limitată la vreun continent şi necesită cooperare mai degrabă decât acţiune unilaterală. Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia SUA de a impune o interdicţie de călătorie a fost luată în mod unilateral şi fără consultare. Uniunea Europeană adoptă măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului'', menţionează preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, într-o declaraţie comună postată pe website-urile celor două instituţii.

Și ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak a criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda intrarea europenilor în SUA ca măsură de a lupta împotriva noului coronavirus, afirmând că eficienţa acestei măsuri, care nu vizează și Marea Britanie, "nu a fost dovedită".

"Nu cred că asta e ceea ce trebuie făcut", a afirmat Sunat la BBC. "Conform sfaturilor pe care noi le primim, nu este dovedit că astfel de interdicţii de călătorie au un efect concret", a mai declarat el.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

''Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor'', a anunţat Trump în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe.

''Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ţara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile'', a adăugat liderul american, care şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu a luat ''măsurile de precauţie''.

Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen (din care fac parte 26 de ţări europene între care se aplică libertatea de mişcare) în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.

Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.

Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300.