Draghi a afirmat ca exista un consens international puternic pentru abtinerea de la "devalorizarea competitiva" a monedelor. O moneda mai slaba poate ajuta exportatorii unei tari pe pietele internationale. Recenta apreciere a dolarului a sporit temerile ca exporturile SUA ar putea fi afectate de aceste evolutii.

Anthony Scaramucci, viitor consilier al presedintelui ales al SUA, a avertizat marti asupra riscurilor aprecierii dolarului, care ar putea face mai dificila indeplinirea promisiunilor lui Donald Trump de revitalizare a economiei americane.

"Trebuie sa fim atenti in privinta aprecierii dolarului, nu doar pentru ca are efect pe plan extern, ci si pentru ca afecteaza Statele Unite", a afirmat Scaramucci la Forumul Economic Mondial, care a inceput marti la Davos.

Opiniile lui Scaramucci, care conduce un fond speculativ, sunt impartasite si de alti bancheri si investitori, inclusiv David Rubenstein de la Carlyle Group, care a avertizat ca s-ar putea repeta criza de pe pietele emergente din 1990.

Rubenstein a estimat ca exista in statele emergente datorii ale corporatiilor in valoare de 4.500 miliarde de dolari, care sunt denominate in dolari. Daca dolarul, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani fata de euro, continua sa se aprecieze, tarile care s-au imprumutat in dolari vor fi puternic afectate, fiind posibil sa solicite asistenta financiara, a avertizat Rubenstein.

Axel Weber, presedintele bancii elvetiene UBS si fost presedinte al Bancii Centrale a Germaniei, a previzionat ca dolarul va continua sa se aprecieze in urmatoarele 10-15 luni.

Si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat duminica ca aprecierea dolarului in raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influenta pozitiv cresterea economica a Romaniei, dar o depreciere a monedei nationale ar putea crea probleme in legatura cu lichiditatea din piata si ar adauga si presiuni inflationiste.

"Politica fiscala a presedintelui Donald Trump va stimula cresterea economica, ceea ce va duce la inflatie si va face sa creasca ratele dobanzilor in SUA, iar o crestere a ratelor dobanzilor va face ca dolarul sa se aprecieze. In tarile emergente, cum este si Romania, aceasta apreciere a dolarului, comparativ cu leul, pe de o parte va stimula exporturile, ceea ce este un efect pozitiv pentru cresterea economica din Romania, dar, pe de alta parte, ar putea crea probleme in legatura cu lichiditatea din piata, prin depreciere vor tensiona bilanturile si o depreciere a leului in cazul nostru ar adauga si presiuni inflationiste", a afirmat Lucian Croitoru.