La finele lunii ianuarie, ministrul german Economiei, Peter Altmaier, a anunţat prima revizuire a prognozei de creştere pentru 2019, până la 1%, de la 1,8% cât estima în toamna anului trecut, ca urmare a efectelor Brexitului, disputelor comerciale şi contextului fiscal international, scrie Agerpres.

Sursele citate de DPA susţin că Peter Altmaier ar urma să prezinte miercuri noile prognoze revizuite, conform cărora Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze un avans de doar 0,5% în 2019, la jumătate faţă de prognozele anterioare care mizau pe un avans de 1%.

Citește și: Cea mai mare economie a Europei, foarte aproape de o contracție: “Aşa ceva se întâmplă foarte rar”

Revizuirea prognozelor Berlinului vine după ce, la începutul lunii aprilie, principalele institute de cercetare economică din Germania şi-au înjumătăţit şi ele, până la 0,8%, estimările privind creşterea care va fi înregistrată de prima economie europeană în acest an.

Estimările institutelor economice vor fi incluse în prognozele de creştere ale Guvernului de la Berlin, care vor fi date publicităţii la finele acestei luni.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro însă la finele anului trecut a evitat la limită intrarea în recesiune şi pe ansamblul anului 2018 a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al României, în 2017, în condiţiile în care 20% din exporturile şi importurile de bunuri ale României au avut ca destinaţie sau au venit din prima economie europeană. La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.