"Stiti foarte bine ca au fost discutii cu cei de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, saptamana trecuta, si vor continua in perioada 19 - 30 iunie, la sfarsitul careia speram sa avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internationali, ceea ce inseamna ca acordul cu aceste institutii sa fie din nou in curs, astfel incat in septembrie anul acesta sa il incheiem cu succes", a mentionat Teodorovici, citat de Agerpres.

Intrebat daca reprezentantii FMI au fost de acord cu reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, ministrul Finantelor a precizat ca acestia au dorit sa vada modul in care masura se poate regasi in buget.

"Au fost discutiile cu misiunile tehnice, care au luat masura cu masura la analiza si pentru a vedea mai ales modul in care acea masura se poate regasi in buget, ca urmare a unor masuri compensatorii. Forma finala se va cunoaste exact cand Codul Fiscal se va adopta de catre Parlament. Aceea va fi si forma pe care FMI si Comisia Europeana o vor accepta", a mentionat Teodorovici.

O misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene a fost la Bucuresti in perioada 19 - 26 mai, pentru discutii tehnice referitoare la Codul Fiscal si la stadiul implementarii masurilor cuprinse in programul cu cele doua institutii financiare internationale.

Romania are in derulare cu FMI un acord stand-by de doua miliarde de euro din care autoritatile nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009. Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni.