"Deflatia rea slabeste cresterea. Deflatia buna sustine cresterea", sustine Nancy Lazar, co-fondator si partener la compania Cornerstone Macro

Stirea este o veste buna pentru investitorii americani. Miliardarul Paul Tudor Jones, unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri, a afirmat pe 20 octombrie ca actiunile americane vor avea performante mai bune decat actiunile de pe alte piete, pana la sfarsitul anului, potrivit unor persoane care l-au auzit vorbind la conferinta Robin Hood Investors din New York, la care publicul nu a avut acces. 

Un alt manager de fonduri, David Tepper, care conduce Appaloosa Management, cu active de 20 de miliarde de dolari, a afirmat o zi mai tarziu ca investitorii ar trebui sa inceapa sa parieze impotriva euro, potrivit unor surse, citate de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Indicele american Standard&Poor’s 500 a crescut cu 6,3% in acest an, in timp ce Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,3%. 

De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu 7,8% fata de dolar. 

Titlurile Trezoreriei SUA au inregistrat in 2014 o crestere de 5,3%, comparativ cu 7,6% in cazul obligatiunilor germane si 15% al celor elene, potrivit Bloomberg World Bond Indexes. 

"Statele Unite au cele mai bune carti, in timp ce Europa are carti proaste", a spus Jamie Dimon, director general al JPMorgan Chase.

Rezerva Federala urmeaza sa anunte saptamana aceasta incheierea programului de achizitii de obligatiuni, in timp ce BCE a lansat astfel de achizitii pentru a sustine inflatia care se afla la un nivel extrem de scazut.

"Deflatia are o reputatie proasta. A fost asociata cu Marea Depresiune din anii '30 si, mai recent, cu stagnarea din Japonia", a spus Michael Bordo, profesor de economie la Rutgers University, in New Brunswick, New Jersey. 

Potrivit cercetarilor acestuia, statele pot prospera si atunci cand are loc o scadere pe scara mare a preturilor bunurilor si serviciilor. Bordo a explicat ca ceea ce conteaza este ce determina tendinta deflationista. Daca este o deficienta a cererii, asa cum spun numerosti analisti ca este in zona euro, atunci sunt probleme. Daca este vorba de cresterea ofertei, cum este cazul ofertei de petrol si gaze din SUA, atunci este un factor pozitiv. 

Pana acum, nici in SUA, nici in zona euro, nu a avut loc o scadere puternica a preturilor. 

Statele Unite au inregistrat in august o inflatie de 1,5%. In zona euro, preturile au urcat in septembrie cu 0,3%, cel mai scazut ritm din aproape cinci ani, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%. 

"Deflatia domina parti ale Europei, in special in vestul Europei", a declarat Laurent Freixe, directorul operatiunilor grupului in regiunea respectiva. 

Europa este mai predispusa la "deflatia rea" decat SUA, din cauza cresterii economice slabe, a somajului ridicat si a datoriilor neperformante. 

Economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea, in timp ce somajul era in august de 11,5%, aproape de maximul de 12% atins in 2013. Acesti factori exercita presiuni de scadere a salariilor.  Scaderea preturilor si a salariilor face mai dificila rambursarea datoriilor.

Din 2007, dintre economiile mari, numai Statele Unite si Germania au redus ponderea datoriei publice si private in PIB, potrivit datelor McKinsey Global Institute.  Zona euro se afla intr-un loc diferit fata de SUA. Riscul este sa intre intr-o spirala de reducere a salariilor, in timp ce datoriile, in termeni reali, sa creasca", a spus Marchel Alexandrovici, analist pentru zona Europa la Jefferies International, in Londra. 

Salariile din SUA ar putea creste odata cu reducerea somajului, considera Mark Zandi, economist sef la Moody’s Analytics, in West Chester, Pennsylvania.  Potrivit unui indice calculat de Moody’s, care a folosit date ale ADP Research Institute, salariile din SUA au urcat cu 4,1% in ultimul an, dupa ajustarea la inflatie.  Rata somajului din SUA era in septembrie de 5,9%, fata de un maxim de 10% atins in octombrie 2009 si aproape de un nivel optim de 5,2%-5,5% luat in considerare de majoritatea oficialilor Rezervei Federale.

Americanii profita de costul scazut al energiei. In prezent, pretul mediu al unui galon de benzina din SUA este cu 17% sub un maxim atins in aprilie, potrivit datelor AAA, cea mai mare organizatie a automobilistilor din SUA. 

Economia americana, cea mai mare din lume, este mai bine plasata decat Europa sa suporte deflatia, considera Huw Pill, economist sef la Goldman Sachs Group in Londra.  In zona euro, cererea este mai scazuta decat in SUA, nivelul datoriilor este mai ridicat, iar structura economiei mai putin flexibila. Din acest motiv, exista un risc mai mare ca deflatia sa aiba un efect negativ, a explicat Pill, fost oficial al BCE.