"Turcia este şi ar trebui să rămână ţară-candidată (la aderare), în pofida dificultăţilor curente din relaţiile UE-Turcia", a spus Amor într-un comunicat la finalul primei sale vizite oficiale în Turcia, unde s-a întâlnit cu membri ai guvernului şi cu primari, în timpul acestei săptămâni.

"Trebuie să comunicăm mai mult şi mai bine pentru a depăşi actuala lipsă de încredere între Turcia şi UE", a spus el, potrivit Agerpres.

Afirmaţiile sale survin în contextul vizitei cancelarului federal german Angela Merkel la Istanbul, pentru discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Negocierile pentru aderarea Turciei la UE au început în 2005, însă relaţiile au devenit dificile după represaliile iniţiate de guvernul turc împotriva disidenţilor în urma puciului eşuat al unei grupări din cadrul armatei turce, în 2016.

Sanchez Amor a îndemnat la reforme în domeniul juridic şi mass-media în Turcia, referindu-se la consecinţele puciului ca la "o perioadă excepţională".

Disputa asupra exploatărilor de gaz din Marea Mediteraneană şi ofensiva militară a Ankarei în Siria au dus anul trecut la escaladarea tensiunilor.

Turcia şi UE au încheiat în 2016 un acord menit să prevină afluxul de migranţi spre Europa dinspre Siria aflată în război civil şi care prevede fonduri acordate în acest scop Turciei de către UE.

Declarația vine însă ca o surpriză, în condițiile în care Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia, decizia drastică luată de Bruxelles datorându-se unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană şi a ofensivei militare a Ankarei în Siria.

În urmă cu doi ani, au apărut primele voci de la Bruxelles care au considerat că UE ar trebui să stopeze negocierile de aderare cu Turcia, din cauza politicii președintelui Erdogan și a arestării unor jurnaliști, după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

La acea vreme, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, s-a pronunţat pentru încetarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

“Pe termen lung, ar fi mai onest pentru Turcia şi pentru UE să urmeze o abordare nouă şi să pună capăt negocierilor de aderare”, declara Hahn pentru Die Welt, în 2018.

Menţinerea negocierilor de aderare, care au început în 2005, blochează calea pentru ceea ce Hahn a numit “un parteneriat realist, strategic”.

Comisarul european a subliniat totuşi că va depinde de statele membre ale UE să decidă ce curs vor urma. Până în prezent, nu există niciun indiciu că o majoritate de state membre va sprijini o încetare oficială a negocierilor.

Unele state au arătat că acestea au intrat într-un blocaj şi şi-au exprimat îngrijorările legate de regresul considerabil în ce priveşte statul de drept, drepturile cetăţeneşti şi libertatea presei în Turcia.