“Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocatii pentru familie si pentru cresterea copilului sa dispuna de drept de sedere in acest stat. Chiar daca aceasta conditie este considerata ca fiind o discriminare indirecta, ea este justificata de necesitatea de a proteja finantele statelor membre care ii primesc'(pe migranti)", a anuntat Curtea de Justitie a UE intr-un comunicat.

Considerata una dintre principalele teme de discutie in campania pentru refrendumul privind apartenenta Regatului la UE, problematica ajutoarelor sociale pentru imigranti este o chestiune sensibila pentru autoritatile de la Londra.

In timpul turneului sau european, de la sfarsitul anului trecut, in care a incercat sa obtina unele concesii din partea liderilor europeni in schimbul ramanerii Regatului in UE, David Cameron a solicitat o clauza speciala pentru a controla mai bine imigratia cetatenilor europeni, ce i-ar putea lipsi pe acestia din urma de alocatii sociale in primii patru ani de sedere in Marea Britanie. 

Aceasta clauza speciala ar permite Marii Britanii sa limiteze imigratia provenind din celelalte 27 de tari membre, in cazul in care serviciile publice britanice sunt depasite de situatie sau daca securitatea sociala este victima unor abuzuri repetate.

Guvernul lui David Cameron a inasprit criteriile in baza carora imigrantii din UE sunt eligibili in acordarea unor ajutoare sociale inca din 2014, la presiunea Opozitiei. Premierul anunta atunci ca imigrantii din UE vor putea sa solicite ajutor abia la trei luni dupa ce au sosit in tara si ca sunt eligibili pentru acordarea lor timp de sase luni daca au perspective reale sa-si gaseasca de lucru.

Intr-un articol publicat in The Daily Telegraph, Cameron acuza Guvernul anterior laburist ca a prezidat un sistem al bunastarii care a "atras imigranti pentru motive gresite".

"Vrem sa ne asiguram ca oamenii vin pentru motivele corecte, ceea ce a insemnat vizarea (masurilor) din sistemul ajutoarelor sociale care atrag ca un magnet", scria atunci Cameron. "Schimbam reglementarile astfel incat nimeni sa nu poata sa vina in aceasta tara si sa se astepte sa primeasca ajutor imediat. Ei trebuie sa astepte cel putin sase luni", afirma premierul.

Numarul romanilor si bulgarilor care muncesc in Marea Britanie a trecut pragul de 200.000

Oficiul national de statistica din Marea Britanie anunta, la finele anului trecut, ca numarul cetatenilor din Uniunea Europeana care muncesc in Regat a atins un nivel record de 2,1 milioane. Cifra include si un nou varf de 219.000 de muncitori din Romania si Bulgaria.

Comparativ cu situatia din anul anterior, numarul rezidentilor din UE care muncesc in Marea Britanie a crescut cu 16% sau aproape 300.000 de persoane.

In ceea ce ii priveste pe romani si bulgari, care au dobandit accesul deplin pe piata muncii din Marea Britanie abia la 1 ianuarie 2014, numarul lor a trecut pentru prima data pragul de 200.000 ajungand la 219.000 persoane, o crestere anuala de 16% sau 30.000 de persoane. 

Potrivit unui raport elaborat de centrul Migration Observatory de la Universitatea din Oxford, aproape 60% dintre imigrantii romani si bulgari care traiesc in Marea Britanie sustin ca sunt liber profesionisti, ceea ce le permite sa aiba acces deplin la sistemul de asistenta sociala. Analiza realizata de Migration Observatory arata ca 59,1% din imigrantii romani si bulgari au declarat ca sunt liber profesionisti comparativ cu doar 14% in cazul britanicilor.